Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett: „az LMP nem viselkedhet így a saját tagjaival”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szél Bernadett ma lemondott minden tisztségéről, a Magyar Hangnak adott interjújából pedig most arra is fény derült, pontosan miért.

Az LMP a választások óta szinte csak az etikai bizottság intézkedéseivel és a párton belüli viszályokkal került be a sajtóba. Az etikai bizottság döntései között egyebek mellett az is szerepelt, hogy Szél Bernadettet 3 évre megfosztotta attól a lehetőségtől, hogy párttisztségre jelölhető legyen, viszont társelnöki és frakcióvezetői pozícióját megtarthatta. Az etikai bizottság döntésének egyik fő indoklása az volt, hogy Szél egyeztetett a jelöltek visszaléptetéséről a kampányidőszakban.

Szél az interjúban megerősítette, hogy az etikai bizottság miatt mondott le, ugyanis elmondása szerint számára is nehezen értelmezhető volt az a döntéssorozat, aminek következtében megbüntettek „olyanokat, akik döntéseket hoztak a kampányban és ezekért felelősséget vállaltak.”

„Akkor is lemondtam volna, ha engem nem, csak őket büntetik meg. A lényeg: a párt nem bánhat így az embereivel. Azt gondolom, hogy ez azoknak is arculcsapás, akik velünk voltak a kampányban: a szavazópolgárok, a szimpatizánsok számára is az.” – mondta a lapnak.

A pártot viszont nem hagyja el és a mandátumát sem adja vissza, mivel az LMP etikai bizottsága nem egyenlő az LMP-vel, sem az LMP szavazóival, illetve pedig továbbra is hisz a zöld eszmében és az ökolpolitikai helyességben, amit Magyarországon az LMP képvisel.

„Az én döntésem arról szól, hogy az LMP nem viselkedhet így a saját tagjaival és vezetőivel szemben. Ez a kritikám a párt felé. Nem kértem méltányos elbánást a magam számára, de azt elvárom, hogy az LMP következő kongresszusa rehabilitálja a társaim jó hírnevét. Ilyen horderejű büntetések kiszabása emberileg nem elfogadható.”

Szerinte annak lett volna értelme, ha a bizottság olyan szempontból vizsgálja meg a választási kampányt, hogy azon szabályok, amelyek alapján működik a párt, életszerűek-e egy választási kampányban. „Egy ilyen vizsgálat eredménye alapján képesek lennénk hosszú távon korrigálni a hibákat. Abban reménykedtem, hogy ezek a vizsgálatok erről fognak szólni, és hogy végül kiderül, hogy be nem tartható szabályok között próbáljuk az LMP-t vezetni.” De az etikai bizottság nem megfelelő működése mellett a párton belüli problémákra is reflektált:

„Az LMP-nek valóban el kell gondolkodnia azon, hogy vajon miért van az, hogy a vezetőik sorra elmennek. Az önvizsgálatnak van itt az ideje, mert igenis valami rosszul működik nálunk is.”

– mondta Szél. A leköszönő társelnök továbbra is a szavazóknak tett ígéretei megvalósíátásn fog dolgozni, minden nap a zöldpolitika sikeréért szeretne dolgozni.

„Ebben abszolút számíthatnak rám. Ugyanazokat az ügyeket továbbra is képviselni fogom, amiket már megszoktak tőlem az emberek. Vezetői posztot viszont nem tudok vállalni.”

A következő időszakban viszont sokkal szabadabb lesz, ugyanis azt az energiát, amit a pártépítésbe és a pártvezetésbe fektetett, most közvetlenül a választópolgárok érdekében végzett munkába tudja beletenni (például Paks 2, ápolási díj, devizahitelesek ügye), a terepmunkában szeretne tevékenyebben részt venni. De azt is pontosan látja, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy ha ez a rendszer bukik, akkor ki jön a helyére: szerinte mindenképp erőterekben kell gondolkodni, nem egyszemélyes dolgokról, hanem a NER meghaladásáról kell szólnia a munkának.

Az immáron volt társelnök az ATV-ben is megszólalt ma este, az adás itt nézhető vissza:

Címlapkép: Szél Bernadett, Facebook