Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay reméli, hogy még az idén csatlakozhat egy új párthoz vagy mozgalomhoz

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Hódmezővásárhelyen szombaton megrendezett nyilvános politikai kerekasztal után Márki-Zay Péter a 444 érdeklődésére azt mondta, nagyon reméli, hogy még az idén létrejön valamilyen formáció, párt, amihez ő is tudna csatlakozni. Szerinte új ellenzék kell, ennek azonban együtt kell majd működni a már létező ellenzéki erőkkel, a kormány leváltása és a „rendszerváltás” érdekében.

A szombati beszélgetésről, ahol Hegedűs István, a Fidesz volt tagja, brüsszeli szakpolitikus, Jeszenszky Géza volt washingtoni nagykövet, Róna Péter közgazdász, kilépett LMP-alapító, és Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke vettek részt, mi is írtunk részletesen.

A ma a 444-en közzétett videóban Márki Zay jelzi, hogy már április 8. óta beszél arról, hogy „új ellenzék” kell, és hiányzik egy olyan „értékközösség, amellyel teljesen” tudna azonosulni. Most úgy nyilatkozott, hogy „több szerveződésről” is tud, és „nagyon szeretné, ha még az idén lenne valamilyen formáció, amihez ő is tudna csatlakozni”. Több helyről is kapott felkérést, hogy vegyen részt a formálódó projektekben, sőt néha azzal, hogy álljon az élükre.

Hódmezővásárhely februárban megválasztott polgármestere szerint

kell egy új párt, kell egy új mozgalom, amely egy olyan ellenzéknek a része, amely összefogva, együtt képes a rendszerváltásra”.

Arra a kérdésre, hogy mit csinálna másképp ez a párt vagy mozgalom, Márki-Zay azt válaszolta, hogy „csak olyan párthoz vagy mozgalomhoz hajlandó csatlakozni, amely következetesen kiáll a korrupció, és a jelenlegi autoriter rendszer ellen”. Ezek szerint ez eddig nem így történt. Szerinte továbbra is összefogásra van szükség, kizárólag egy ellenzéki jelöltet szabad indítani a kormánypárt ellen: „aki ezt megtöri, az áruló, az a rendszer része”. Tehát az új pártnak-mozgalomnak is együtt kell működnie majd a már létező ellenzéki erőkkel.

A politikus úgy véli, hogy az összefogás hiánya vezetett a Fidesz győzelméhez, ez ellen harcolnak a kormánypártok „beépített árulóikon” és saját hírcsatornáikon és megmondó embereiken keresztül, ugyanis az összefogás hiánya „tartja hatalomban ma a korrupciót”.

Az ellenzék kudarcát illetően személyes felelősségét firtató kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy neki is van olyan barátja, aki áprilisban azért szavazott inkább a Fideszre, mert attól tartott, hogy az összefogás Gyurcsány Ferencet juttathatja hatalomra. De ez a hozzáállás szerinte nem volt annyira tömeges, hogy meghatározó legyen.

A riportban a 444 megszólaltatja a beszélgetésben részt vevő Hadházy Ákost is, aki szerint a kormány jelenleg előre menekül, „nagyon sok pénzt lopott el”, és egy török, orosz mintákon alapuló franchise-t működtet: a „lopott pénzből” pl. felvásárolja a sajtó jelentős részét, így nem kell megfélemlítenie, erőszakkal elnyomnia, bebörtönöznie stb. az újságírókat. Az így beszerzett média végzi az agymosást. „A kormány pedig háromszor élvez el ettől a dologtól”: dezinformál, megtéveszt; eltartja a saját sajtóját; a hirdetésekből saját emberei gazdagodnak meg.

Az így kialakított „dezinformációs diktatúra” nagy kihívás, és kérdés, hogy hogyan állítható meg, mert „ilyen még nem volt a történelemben”. A volt LMP-s politikus elismételte azt is, hogy a megoldás kulcsa ma szerinte nem a parlamenti pártoknál van, és ezzel kell foglalkozni a kormány leváltása érdekében.

Márki-Zay egyébként Facebook-oldalán feltehetően épp erre a dezinformációs diktatúrára utalt a Szent István néven futó rendezvény sikerével kapcsolatban:

Címlapkép: Márki-Zay Péter 2018. június 4-én a Trianoni megemlékezésen. Fotó: Facebook

(444)