Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalosan nincs tanárhiány az országban, de ismét a Jófogáson keresztül kapkodnak a pedagógusokért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár a kormány tagadja, hogy a közoktatásban tapasztalható munkaerőhiány veszélyes mérteket öltene, újabb kézzelfogható jele mutatkozott annak, hogy lassan hálóval kell fogni a tanárokat a szeptemberi tanévkezdésre. A tavalyi év után ugyanis ismét az ismert internetes apróhirdetéseket tartalmazó oldalon, a Jófogás.hu-ne jelentek meg a tanári állásokat kínáló felhívások – mutatott rá szombati cikkében a Magyar Narancs.

Az oldalon keresnek informatika–bármely szakos tanárt egy Hajdú-Bihar megyei általános iskolába, de egy gyáli iskola például rögtön négy hirdetést adott fel: augusztus 31-ig várják a testnevelés, a kémia–matematika, a rajz–informatika és a matematika–informatika szakos tanárok jelentkezését. A cikk is megjegyzi, hogy az oldalon állást hirdetni önmagában egyáltalán nem furcsa,

ugyanakkor az, hogy közalkalmazotti állást – melyek leginkább csak a Közigálláson és a munkáltató közvetlen honlapján érhetők el – hirdetnek a portálon, önmagában jelzésértékű az országos méretű tanárhiányt illetően.

Mi is írtunk arról, hogy az egyik legnagyobb magyar álláskereső portál, a Profession.hu is bejelentkezett egy hónappal ezelőtt a tanárhiány elleni küzdelem megsegítésére: az oldal üzemeltetői Facebook-bejegyzésben jelentették be, hogy az elkövetkező egy hónapban minden állami oktatási intézmény számára ingyenesen helyeznek el tanári álláshirdetéseket az oldalon, amelyek azóta valóban szép számmal jelentek meg.

A közigállás.hu-n – itt kell meghirdetniük az intézményeknek az álláspályázataikat –  a Hír TV július végi gyűjtése szerint 2781 tanári állást kínáltak. A Pénzcentrum pénteki összesítése alapján szintén 2000 körülire tehető a betöltetlen tanári állások száma. Ennél azonban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) bizonyosan több friss pedagógusra lenne szükség, mivel vannak olyan álláshelyek, amelyeket hosszú távú helyettesítéssel oldanak meg. A hiányszám ráadásul folyamatosan emelkedik.  A PDSZ becslése szerint 4-5 ezer főre tehető jelenleg az oktatásból hiányzó pedagógusok száma.

Az érdekképviselet arra is rámutatott, hogy bár abban igaza van a minisztériumnak, hogy a pályát választók száma nőtt az utóbbi időben, ez önmagában nem megoldás. Hiába jutnak be ugyanis egyre többen pedagógiai szakokra, a bekerülők 45 százaléka lemorzsolódik, míg a pályakezdő tanárok fele 1-2 éven belül elhagyja a pályát.

Az apróhirdetés-oldalakon megejelenő tanári állások jelensége nem új, tavaly a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnöke, Mendrey László számolt be arról, hogy „Facebookon, Jófogáson, Vaterán, ismerősökön keresztül, más közösségi oldalakon, mindenféle felületen próbálnak pedagógust találni az iskolák”.

(Magyar Narancs)

 

Címlapkép: pexels