Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalosan nincs tanárhiány az országban, de ismét a Jófogáson keresztül kapkodnak a pedagógusokért

Bár a kormány tagadja, hogy a közoktatásban tapasztalható munkaerőhiány veszélyes mérteket öltene, újabb kézzelfogható jele mutatkozott annak, hogy lassan hálóval kell fogni a tanárokat a szeptemberi tanévkezdésre. A tavalyi év után ugyanis ismét az ismert internetes apróhirdetéseket tartalmazó oldalon, a Jófogás.hu-ne jelentek meg a tanári állásokat kínáló felhívások – mutatott rá szombati cikkében a Magyar Narancs.

Az oldalon keresnek informatika–bármely szakos tanárt egy Hajdú-Bihar megyei általános iskolába, de egy gyáli iskola például rögtön négy hirdetést adott fel: augusztus 31-ig várják a testnevelés, a kémia–matematika, a rajz–informatika és a matematika–informatika szakos tanárok jelentkezését. A cikk is megjegyzi, hogy az oldalon állást hirdetni önmagában egyáltalán nem furcsa,

ugyanakkor az, hogy közalkalmazotti állást – melyek leginkább csak a Közigálláson és a munkáltató közvetlen honlapján érhetők el – hirdetnek a portálon, önmagában jelzésértékű az országos méretű tanárhiányt illetően.

Mi is írtunk arról, hogy az egyik legnagyobb magyar álláskereső portál, a Profession.hu is bejelentkezett egy hónappal ezelőtt a tanárhiány elleni küzdelem megsegítésére: az oldal üzemeltetői Facebook-bejegyzésben jelentették be, hogy az elkövetkező egy hónapban minden állami oktatási intézmény számára ingyenesen helyeznek el tanári álláshirdetéseket az oldalon, amelyek azóta valóban szép számmal jelentek meg.

A közigállás.hu-n – itt kell meghirdetniük az intézményeknek az álláspályázataikat –  a Hír TV július végi gyűjtése szerint 2781 tanári állást kínáltak. A Pénzcentrum pénteki összesítése alapján szintén 2000 körülire tehető a betöltetlen tanári állások száma. Ennél azonban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) bizonyosan több friss pedagógusra lenne szükség, mivel vannak olyan álláshelyek, amelyeket hosszú távú helyettesítéssel oldanak meg. A hiányszám ráadásul folyamatosan emelkedik.  A PDSZ becslése szerint 4-5 ezer főre tehető jelenleg az oktatásból hiányzó pedagógusok száma.

Az érdekképviselet arra is rámutatott, hogy bár abban igaza van a minisztériumnak, hogy a pályát választók száma nőtt az utóbbi időben, ez önmagában nem megoldás. Hiába jutnak be ugyanis egyre többen pedagógiai szakokra, a bekerülők 45 százaléka lemorzsolódik, míg a pályakezdő tanárok fele 1-2 éven belül elhagyja a pályát.

Az apróhirdetés-oldalakon megejelenő tanári állások jelensége nem új, tavaly a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnöke, Mendrey László számolt be arról, hogy „Facebookon, Jófogáson, Vaterán, ismerősökön keresztül, más közösségi oldalakon, mindenféle felületen próbálnak pedagógust találni az iskolák”.

(Magyar Narancs)

 

Olvass tovább!