Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2400 tanári állás maradhat betöltetlenül a szeptemberi tanévkezdéskor

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rétvári Bence tavaly szeptemberben még azzal csillapította a kedélyeket, hogy a pedagógushiány nem országos, hanem helyi szintű probléma. A 24.hu ekkor nézett utána először, igaz-e az államtitkár állítása: a Közigazgatási Állásportálon ekkor 180 olyan települést találtak, ahová tanárokat kerestek.

Majd idén januárban újra összeszámolták, hány közalkalmazottak számára meghirdetett állás van: az év elején 300 pedagógust kerestek.

Most pedig arra voltak kíváncsiak, az idei tanév végén nyugdíjba vonuló tanárok és tanítók megüresedő állásaival összesen hány tanár fog hiányozni a közoktatásból, és lesz-e elég új tanár, akik betöltik az űrt.

Július elején közel 2400 tanároknak és tanítóknak szóló álláshirdetést találtak, ebből sak Budapesten 582 helyre keresnek pedagógusokat a szeptemberi tanévkezdésre. A hirdetések összesen 523 települést fednek le.

Az óriási hiányról az álláshirdetések megszaporodása mellett a hirdetésekben előírt  kritériumok is árulkodnak: a 24.hu szerint több településen „bármilyen szakos” tanárokat keresnek és több mint 460 olyan hirdetés van, amelyben a keresett tanárnak csak az egyik szakját határozák meg, a másik bármi lehet.

2017-ben 951 tanító és 3019 tanár jogviszonya szűnt meg, 565 tanító és 840 tanár ment nyugdíjba, ezzel szemben viszont csak 353 tanító és 482 tanár kezdte el a pedagógusi pályáját ezzel egyidőben, így 2400 betöltetlen állással indulhat a következő év, már csak az a kérdés, hogyan. Vajon Rétvári Bence szerint még mindig csak helyi szintű probléma a pedagógushiány?

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt
Címlapkép: MTI / Czeglédi Zsolt