Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egyik legnagyobb magyar álláskereső portál beszállna a tanárhiány elleni küzdelembe

Ez a cikk több mint 5 éves.

A napokban jelent meg a 24.hu-n az ijesztő adat: július elején 2400 aktív álláshirdetés volt a Közigazgatási Állásportál hirdetései között tanítók és tanárok számára. Ez jelentős növekedés tavaly szeptemberhez képest, amikor körülbelül 1000 tanári állás volt betöltetlen és több mint 180 településre kerestek tanárt. Az ugrás valószínűleg annak köszönhető, hogy az év végével sokan nyugdíjba vonultak (a pedagógusok közel 50 százaléka 50 év feletti), illetve elhagyták a pályát (a pályakezdőknek körülbelül a fele 1-2 éven belül más munka után néz).

A Profession.hu álláskereső portált cselekvésre buzdította a hír: Facebook-bejegyzésben jelentették be az oldal adminisztrátorai, hogy az elkövetkező egy hónapban minden állami oktatási intézmény számára ingyenesen helyeznek el tanári álláshirdetéseket az oldalon.

Mint írják, „sajnos nem tudunk előteremteni tanárokat, de abban tudunk segíteni, hogy az iskolák és a szakemberek a lehető leggyorsabban egymásra találjanak. […] Azon fogunk dolgozni, hogy ezek az állások a lehető leggyorsabban eljussanak a lehetséges pályázókhoz. Bízunk benne, hogy az iskolakezdés előtt még időben vagyunk és tudunk segíteni ezzel az intézményeknek, szülőknek és diákoknak.”

A Profession.hu az egyik legnagyobb álláskereső portál Magyarországon, ugyanakkor nem valószínű, hogy az ajánlatuk jelentősen javítana a drámai tanárhiányon. A 2400 aktív álláshirdetés alapján nem a hirdetésekkel van a gond, hanem a tanári állománnyal. Ahogy Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új elnöke fogalmazott egy interjúban, „ha minden változatlan marad, akkor összeomlás előtti állapotban van az oktatás. Személyi feltételeit nézve egyértelműen. Egyszerűen nem lesz, aki tanítson.”

A Profession.hu adminisztrátorai a [email protected] címre várják a hirdetéseket, teljes Facebook-bejegyzésük itt olvasható: