Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU-ban még mindig engedélyezett a gyomirtó használata, melyről bíróság mondta ki: rákkeltő

Ez a cikk több mint 5 éves.

Évek óta óriási küzdelem folyik világszerte azért, hogy a Monsanto vegyipari óriáscég glifozátot tartalmazó gyomirtóját betiltsák: az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) rákkal foglalkozó ügynöksége már 2015-ben kimondta, hogy a glifozát „valószínűleg rákkeltő”, 2017-ben pedig 1,3 millióan írták alá a petíciót, hogy az EU ne hosszabbítsa meg a Monsanto gyomirtójának Unión belüli használati engedélyét.  (Ennek ellenére 2017 novemberében a tagállamok többsége, köztük Magyarország, megszavazta a szer használati engedélyének meghosszabbítását további 5 évre.)

A kiterjedt tiltakozás ellenére

most született először bírósági ítélet a Monsanto gyomirtójáról, mely kimondta, a cég Roundup nevű szere rákkeltő. A San Francisco-i bíróság 290 millió dolláros kártérítés kifizetésére kötelezte a céget, mivel, bár tudott a gyomirtó rákkeltő hatásáról, mégsem figyelmeztette vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

A céget a 46 éves, kétgyermekes DeWayne Johnson perelte be, miután limfómát (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedése) diagnosztizáltak nála. Johnson kertészként dolgozott, 2012-től egészen 2016-ig, amikor munkaképtelenné vált, a Monsanto gyomirtószerével permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit és a körülöttük lévő parkokat. Johnson szerint – és most már bírósági ítélet szerint is – a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro gyomirtó okozta megbetegedését.

„Nem gondoltuk, hogy megéli a per végét” – nyilatkozta Johnson ügyvédje, Timothy Litzenburg. Johnson orvosai szerint a férfinak csupán hónapjai vannak hátra, a feleségének két munkahelye is van, hogy a család ki tudja fizetni a számlákat, írja a Guardian. Mindennek ellenére Johnson a per folyamán kijelentette, hogy bár tudja, hogy nem fog meggyógyulni, „de az utolsó leheletemig küzdeni fogok.”

A pénteki ítélet után a Monsanto elnökhelyettese, Scott Partridge közleményt adott ki, melyben bejelentette, a cég fellebbez az ítélet ellen, valamint, hogy továbbra is úgy gondolja, a glifozát nem okoz rákot, tehát Johnson rákját sem a gyomirtó okozta. A per nagy áttörést jelenthet a glifozát elleni küzdelemben, valószínűleg további áldozatok is benyújtanak a kereseteket a Monsanto ellen: amerikai sajtójelentések szerint máris ezernyi ilyen jellegű per van folyamatban országszerte, írja az MTI.

(MTI)