Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar köztévé átlagnémeteknek állította be őket, valójában a jobboldali AfD politikusai voltak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az M1 az országgyűlési választásokat megelőzően több riportot is levetített, melyben németek beszéltek arról, hogy a bevándorlók lassan kiszorítják őket a városaik egyes részeiből. A német Correctiv azonban kiszúrta, hogy az „átlagnémeteknek” beállított megszólalók közül többen is a jobboldali AfD (Alternative für Deutschland) politikusai, írta meg az Azonnali.

Az M1 március 20-án levetített híradójában a köztévé riporterei Hamburg városába látogattak el, ahol annak jártak utána, hogy a bevándorlók növekvő számának köszönhetően a helyiek szépen lassan kiszorulnak otthonaikból. A riportban megszólaló Michael Poschart szerint „ha a külföldiek aránya meghaladja a 30 százalékot, akkor a migránsok erőszakossá válnak és kiszorítják a németeket. […] Elveszítünk egy házat, egy háztömböt, egy utcát, egy kerületet – aztán hirtelen egész városokat.”

A riportban egy baden-württembergi férfi is megszólal, Olaf Grohnwald, aki az M1 szerint kénytelen volt elköltözni otthonából, mert a közvetlen szomszédságába bevándorlók költöztek. Grohnwald szerint négy kiskorú bevándorló költözött mellé, akik „képtelenek voltak alkalmazkodni”.

Egy március 25-i riport szerint Speyerben helyi lakosok listát készítettek a bevándorlók által németek ellen elkövetett bűncselekményekről. Ugyanebben a riportban Benjamin Haupt helyi lakos arról beszél, hogy a város új mosógépeket adott a menekülteknek, mert vallási okokból nem akarták a régieket használni.

Poschart, Grohnwald és Haupt mindannyian az Afd politikusai, ennek ellenére ezt a riportok egy szóval nem említik.

Poschart a Schleswig-Holstein tartománybeli Pinnebergben az AfD körzeti elnöke, Grohnwald a párt schönbuchi szervezetében aktív, Haupt pedig az AfD speyeri körzeti elnöke. Poschart egyébként egy másik M1 riportban is megjelenik, bár abban nem szólaltatták meg. Természetesen ez a riport is a németországi menekültek káros hatásairól szólt.

A Correctiv szerint nem csak a politikusokkal van gond: a riportokban megszólaltatott aktivistáknak, ügyvédeknek, a bevándorlási hivatal alkalmazottjának mind vannak kötelékei a jobboldali német párthoz. A német oldal szerint az esetek gyakorisága (2018 februárjától kezdve a köztévé 88 riportjában legalább hét alkalommal előfordult, hogy úgy voltak megszólaltatva az AfD politikusai, hogy nem volt feltüntetve politikai tevékenységük)

arra enged következtetni, hogy nem csupán szerkesztői hibáról van szó, hanem a nézők tudatos megtévesztéséről.

A Correctiv megkereste Grohnwaldot és Poschartot, előbbi szerint nem probléma, hogy helyi lakosként volt csak feltüntetve, mivel csak helyi lakosként interjúvolta meg a magyar csatorna, míg az utóbbi nem reagált a megkeresésre. A lap az MTVA-t is megkereste, de eddig a közmédia sem ragált a kérdésre.

(via Azonnali)