Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Penészes kaja, patkány, fakalyibák – nem bánik jól a kormány a határt védő rendőrökkel

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 168 óra közölt összeállítást arról, milyen körülmények között kell szolgálatot teljesítenünk a határra kivezényelt rendőröknek. Bár már 3 éve tart a szolgálat a déli határszakasznál, ahol mostanság alig fognak el illegálisan a határt átlépő menedékkérőket, mégse sikerült megoldani a rendőrségi egységek ellátását.

A 168 óra a túlórapénz elvétele kapcsán kérdezte a rendőrséget, milyen körülmények között kell dolgoznia az állomány tagjainak. Az ORFK válaszában azt közölte, megfelelőek a körülmények. A laphoz eljutott történetek ellenben másról árulkodnak.

Egy rendőrséggel foglalkozó, a rendőröket támogató Facebook-oldal például az alábbi képet posztolta ki a határnál szolgálatot teljesítő rendőrök ellátmányáról:

De nem csak a fenti penészes ételről készült kép árulkodó, a 168 óra bemutat olyan képet is, amin a szendvicses csomagból egy patkány került elő. A 168 óra szerint a túlórapénz nagy részét ezért a rendőrök étkezésre költik, télen pedig megfelelő szolgálati ruházat híján is nekik kellett bevásárolniuk meleg holmiból az egyenruha alá.

korábbi fotó a déli határról, forrás: Facebook

A lap tud olyan rendőrről, akit „egy hétre rendeltek a határhoz, aztán a harmadik héten már a szülei vittek neki ételt és váltóruhát.” De számos panasz érkezik arra is, hogy miért fából összetákolt fűtetlen kalyibákból kell a menedékkérőket figyelni, amikor nem lenne nehéz ezt drónokkal megoldani, vagy konténereket telepíteni erre a célra.

korábbi fotó a déli határról, forrás: Facebook

Volt olyan rendőr is, aki azt vetette fel, hogy miközben a propaganda arról szól, hogy a kormány megvédi az országot, arról elfeledkezik, hogy a rendőrök azok, akik 30 fok felett és mínuszokban is kint állnak. Arról már nem is beszélve, hogy szerinte feleslegesen vezénylik őket a határra, mert senki nem akar betörni. Viszont az otthontól távoli szolgálat teljesen tönkreteszi a rendőrök családi viszonyait.

Egyébként maga a rendőrség honlapja mutatja meg, mennyire van értelme ennyi rendőrt a határnál állomásoztatni.

De nem csak a határnál van probléma. A 168 óra bemutat egy olyan rendőrkapitányságot is, ahol légkondicionáló hiányában 30 fok feletti hőmérsékletben kell dolgoznia a rendőröknek. Sőt, a lap azt is hozzáteszi, hogy 12 órás járőrszolgálat mellé másfél liter víz jár a szolgáltatott teljesítő rendőröknek.

Mindez azért érdekes most kiemelten, mert egy elfogadott módosítás szerint január elsejétől megszűnne a rendőrök túlórapénze, és a túlórákat szabadsággal kéne megváltania a testület tagjainak. Ez a legtöbb rendőrségi, szakszervezeti megszólaló szerint káoszt hozna a rendőrségen, és tömeges leszerelést idézne elő, mivel a rendőrök fizetése a túlórapénz nélkül nem elegendő a megélhetéshez.