Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán rossz lóra tett? Szocdem-liberális-technokrata kormány alakulhat Szlovéniában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nagy valószínűséggel holnap új kormányt választ magának a szlovén parlament. A Marjan Šarec és pártja vezette 5 párti koalíció a balos Levica külső támogatásával szerezheti meg a kormányzó többséget a szlovén parlamentben. De ezt a Levica tagságának online szavazással még jóvá kell hagynia, a szavazás éjfélkor zárul le. Ha mégse kapják meg a támogatást, akkor új választást kell majd kiírni Szlovéniában.

Közel két hónapja, június 3-án tartottak parlamenti választásokat Szlovéniában. A választáson a legtöbb szavazatot az Orbán Viktor támogatta SDS szerezte, második helyre Kamnik polgármesterének friss pártja, a Marjan Šarec Listája került, harmadik helyre a szociáldemokraták, negyedik helyre az eddigi miniszterelnök pártja, ötödik helyre a baloldal futott be, és még rajtuk kívül is 4 párt jutott a parlamentbe.

A köztársasági elnök először az SDS-nek adott kormányalakítási megbízást, de ők nem jártak sikerrel, ahogy a tőlük balra lévő pártok koalíciós tárgyalásai is megfeneklettek. Végül a szélsőbalos Levica külső támogatásával alakulhat most 5 párti kormány Szlovéniában.

Kérdésessé teszi a Levica támogatását, hogy a Vecer.com cikke szerint még nem minden pontban egyeztek meg. A többi párt ugyanis visszautasít bizonyos pontokat, amelyeket a Levica a támogatásért cserébe szeretne. Például a parlament nagyobb beleszólását a kormányzat bizonyos döntéseibe.

A szlovén választás magyar szempontból azért volt érdekes, mert a választások előtt az orbáni oligarchák helyi térfoglalását segítendő, a Fidesz lényegében bevásárolta magát a helyi jobboldali populista pártba, az SDS-be. Orbánék tévét, hetilapot és bulvárlapot is támogattak, illetve alapítottak Szlovéniában, és az SDS kampányában is fel voltak fedezhetők tipikus fideszes kampányjegyek.

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán