Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiltott kampányfinanszírozással vádolják a Fideszt Szlovéniában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Magyar szálakban bővelkedik a szlovén választási kampány. Délnyugati szomszédaink jövő vasárnap, június 3-án szavaznak a parlament összetételéről, és amint arról korábban már beszámoltunk, a közvélemény-kutatásokban vezető jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) egy az egyben lemásolta a magyar kormány STOP plakátjait, amelyet egyébként a magyar kormány a brit szélsőjobbtól kölcsönzött.

Most egy SDS-t kritizáló emberi jogi és átláthatósági civil szervezet is a magyar kártyához nyúlt. A „Ma egy új nap van” (Danes je nov dan, DJND) névre hallgató civil szervezet által közzétett szatirikus videó magyar szinkronnal közli újra a konzervatív formáció kampányreklámját.

A DJND ezzel az SDS és a magyar kormánypárt közötti szoros kapcsolatra hívja fel a figyelmet, és egyúttal tiltott kampányfinanszírozással vádolja a két pártot.

A szinkronizált kampányreklám végén a szervezet felvillantja Orbán Viktor és a korrupció miatt elítélt, majd később az alkotmánybíróság által felmentett Janez Janša SDS-vezér és egykori szlovén kormányfő szelfijét, majd azzal vádolja a győzelemre pillanatnyilag legesélyesebb pártot, hogy külföldről kap illegális módon kampánytámogatást:

„Az SDS az egyetlen párt Szlovéniában, amely saját vállalatokat birtokol. Ezek között a cégek között olyan médiavállalkozások is vannak, amelyekbe az Orbán miniszterelnökhöz köthető magyar üzletemberek már kétmillió eurót fektettek be. Ez közvetett módon finanszírozta az SDS választási kampányát. Szlovéniában a politikai pártok nem kaphatnak külföldről anyagi támogatást. Ez egy olyan mechanizmus, amely védi az állam és a választások szuverenitását. Az SDS újra talált egy megoldást, amivel átverheti az országot. (…) A választási részvételeddel megakadályozhatod Szlovénia orbanizációját.”

Mint ismeretes, a Habony Árpád környezetébe tartozó cégek tavaly bevásárolták magukat az SDS-közeli Nova24TV-be, erre utal a civil szervezet a szatirikus videó végén. Ugyancsak 2017-ben szerzett többségi tulajdont a kormánypárti bulvárlapot, a Riposztot kiadó kft. a szlovén konzervatív hetilap, a Demokratija kiadójában, melyben kisebbségi tulajdonosként az SDS szerepel.

A szlovén ügyészség egyébként január óta már illegális pártfinanszírozás ügyében vizsgálódik ennél a kiadóvállalatnál.

Hogy jogilag valóban megáll-e az illegális kampánytámogatás vádja, azt a pontos törvényi kitételek ismerete híján nem mondanánk meg, ám annyi biztos, hogy a Fidesz Soros-ügynöknek bélyegez mindenkit, aki bármilyen támogatást kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól, úgyhogy eszerint a logika szerint az SDS tényleg nevezhető Orbán-ügynöknek.

A pártok kampányának külföldi támogatási tilalmát egyébként világszerte nagyon komolyan veszik, Donald Trump amerikai elnök ellen is amiatt folyik szövetségi vizsgálat, hogy kiderítse, történt-e összejátszás az orosz kormányzat és a Trump-kampánystáb között. Az összejátszás vádjának esetleges bizonyítása akár az amerikai elnök lemondatásához is vezethet.

Idén májusban Orbán Viktor és Németh Zsolt az SDS pártkongresszusán is részt vett, ahogy a Janez Janša által Facebookra feltöltött szelfiből is kiderül.

Frissítés (10:55) – Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatóját a Jobbik-közeli N1TV kérdezte pénteken arról, nem tartja-e a szlovén választásokba való beavatkozásnak, hogy a Habony-cégek által birtokolt médiumok fizetett hirdetésekkel népszerűsítik az SDS-t – ez utóbbi tényről a Magyar Narancs számolt be szintén tegnap. A kormánypárti politikus szerint beavatkozásról szó sincs.

Címlapkép: Janez Janša / Facebook