Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány utólag módosított, hogy Lázáréknak is járjon a „pofátlanul magas végkielégítés”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy a Népszava észrevette az adótörvények módosításba belecsempésztek egy sort, amely eltörli a „pofátlanul magas végkielégítések” ellen hozott 98 százalékos különadót. Ez volt az a törvény, amely kapcsán a kormánypárt először vett el jogköröket 2010-ben az Alkotmánybíróságtól.

A 98 százalékos különadó a 2 millió forintot meghaladó juttatásokat adóztatta meg a munkaviszony megszűnése esetén a köztisztviselői karban és az állami vállalatok dolgozói esetében. A 2010-ben hozott törvényt az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a visszamenőleges hatálya miatt, illetve mert ellentétesnek gondolta a testület a jog- és vagyonbiztonsággal. Ezután a kormány újra benyújtotta a jogszabályt, és elvette az Alkotmánybíróság azon jogkörét, hogy az ilyen adójogszabályokat vizsgálhassa.

A törvényt ennek ellenére modosították, 2005 helyett csak a 2010 utáni kifizetésekre alkalmazták, 3,5 millió forintra emelték a küszöböt, és a 98 százalékos adókulcsot 75 százalékra módosították.

Magát a jogszabályt a kormány egyértelműen a 2010-es kormányváltás után elbocsájtott ellenzéki klientúra megsápolására találta ki. De sokan olyanok is áldozatul estek, akik hosszú állami szolgálat után maga végkielégítéssel távoztak az állami intézményekből.

Most ezt a törvényt törölte el a Fidesz, úgy hogy már az idén elbocsájtottakra is vonatkozzon az eltörlés. Ez azt jelenti, hogy például Lázár Jánosnak és embereinek, illetve más távozó kormánytagoknak, és alkalmazottaknak, vagy állami céges vezetőknek akik valószínűleg magas végkielégítéseket kapta, miután nem folytathatják a kormányzati munkát, már ne keljen megfizetni ezt az adót. A Fidesz szabadjára engedte a pofátlan állami végkielégítéseket.

A döntés egyébként nem egyedi a kormány amely korábban plebejus pozícióból fellépett a magas állami fizetések és végkielégítések ellen mostanra feladta ezt a harcot.