Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőrség zavarta szét Portlandben a szélsőjobbos vonulás ellen tüntetőket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gumibottal és villanógránátokkal oszlatott fel a rendőrség az oregoni Portlandben egy antifasiszta ellentüntetést. A megmozdulást egy szélsőjobboldali republikánus szenátor-jelölt gyűlésére válaszként szervezték. Az erős antifasiszta hagyományokkal bíró városban június végén is találkozott a két csoport, és az akkori összecsapásban sokan meg is sérültek.

A szélsőjobboldali tüntetést ismét a Patriot Prayers nevű, a szólásszabadság nevében a „liberális elnyomás” ellen fellépő „alt right” csoport szervezte meg, amelynek vezetője, Joey Gibson a szomszédos Washington állam szavazóinak bizalmát szeretné elnyerni a novemberi ciklusközepi szenátor-választáson. (Az Egyesült Államok felsőházának szenátorait 6 évre választják, az év végén körülbelül harmaduknak jár le a mandátuma.)

A felvonuláshoz csatlakozott még a Trump megválasztásán felerősödő férfijogi mozgalom férfiexkluzív, Nyugat-soviniszta csoportja, a Proud Boys, amelynek küldetése, hogy „nem kérnek bocsánatot a modern világ megalkotásáért”.

A szélsőjobboldali csoportok június 30-i vonulását a rendőrség betiltotta, miután a két csoport még a felvonulás megkezdése előtt, a rendőrség barikádjait megkerülve összecsapott. A verekedésben fémcsövek, zászlórudak és könnygázpalackok is előkerültek.

Az újabb, nyugati parti idő szerint szombat délre szervezett tüntetést a júnusi felvonulás ellehetetlenítése feletti sérelemre hivatkozva hívta össze az oregoni központú Trump-barát szervezet, amelynek bevett taktikája, hogy liberális és baloldali szellemű nyugati-parti városrészekbe szervez ott provokatívnak ható vonulásokat. Portland is ilyen hely, a Trump megválasztását követően 5 napon keresztül zajlottak tüntetések a városban.

Noha Joey Gibson a tüntetést megelőzően arra kérte az érdeklődőket, hogy amennyiben rendelkeznek lőfegyver-viselési engedéllyel, fegyverkezve érkezzenek a tüntetésre,

a szombati felvonuláson a két csoport közti erőszak mégsem fajult addig, mint a június 30-i tüntetésen.

A Joey Gibson felvonulására – többnyire busszal, a kanadai Vancouverből és a szomszédos Washington államból – érkező néhány száz tüntető körülbelül 1000 antifasisztával találta szembe magát. Az ellentüntetésen megjelentek munkásmozgalmi és vallási csoportok, valamint az éledező amerikai szocialista mozgalom egyik legfontosabb szervezete, az Amerikai Demokratikus Szocialisták képviselői is.

A rendőrségnek az Oregonian beszámolója szerint ezúttal sikerült a két csoportot egymástól elválasztania. Fizikai erőszakra az után került sor, hogy a rendőrség gumibotokkal, paprikaspray-vel és villanógránáttal kezdte oszlatni az ellentüntetést, a résztvevők egy része pedig ellenállt az oszlatásnak, és dobálni kezdte a rendőrséget.

A rendőrség szerint provokációra válaszolva oszlatták fel a tüntetést, a portlandi Amerikai Demokratikus Szocialisták elnöke viszont nem történt semmiféle provokáció: a rendőrség indokolatlanul, erőszakkal lehetetlenítette el az ellentüntetést.

Egy civil jogvédő szervezet szerint néhány ellentüntető hibát követett el, amikor fegyverként használható tárgyakat hozott a tüntetésre, de a rendőrség oszlatása nem csak számukra, hanem mindenki más számára is ellehetetlenítette a gyülekezési jog gyakorlását.

Ráadásul a Guardian úgy tudja, Gibson és a rendőrség között az a megállapodás született, hogy nem keresnek fegyvereket a résztvevőknél, amennyiben a szélsőjobboldali tüntetők a kijelölt részen tartózkodnak.


Civil jogvédő szervezetek és baloldali csoportok kritizálják a rendőrség fellépését, a Patriot Prayer győzelemként könyvelték el a napot, és a rendőrség fellépését dicsérték. A Guardian által megszólaltatott ellentüntető azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a nap a szélsőjobboldal győzelmével ért véget, úgy azt a rendőrség harcolta ki, hiszen az ellentüntők jóval többen voltak.

A portlandi tüntetés csak a legutóbbi volt az olykor erőszakba forduló tüntetések sorában, amelyek Donald Trump megválasztása óta rendszeresen fordulnak elő az Egyesült Államokban. Tavaly augusztusban a virginiai Charlottesvilleben halálos áldozatot is követelt a szélsőjobboldali erőszak.

(The Oregonian, The Washington Post, The Guardian / Kiemelt kép: Doug Brown)