Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kansasban számolna le a centrista demokrata politikával Bernie Sanders

Ez a cikk több mint 5 éves.

Augusztus 7-én tartják a demokrata előválasztásokat, a félidős szenátusi, kongresszusi és helyi választások előtt Kansasban. Bernie Sanders oldalán a demokratikus szocialisták újdonsült ikonjával, a 28 éves Alexandria Ocasio-Cortezzel pedig intenzív kampányba kezdett az államban, hogy bebizonyítsák egy alapvetően republikánus államban is lehet sikert elérni progresszív, baloldali politikával.

Sandersék állítása két részből áll. Egyrészt Kansasban, ahol a középre húzó Hillary Clinton 20 százalékos vereséget szenvedett, az előválasztásokon Bernie Sanders 67 százalékkal verte őt. Így Bernie-ék azt állítják, hogy ebben az államban bizonyítható be, hogy egy alapvetően republikánus államban (ahol utoljára elnökválasztáson Lyndon B. Johnson nyert 1960-ban) jó eredményt nem a centrista republikánus programhoz való hozzásimulással, hanem pont a progresszív üzenetek áttörésével lehet megnyerni. Másrészt pedig azt gondolják, hogy ez az állam kiváló terep lehet ahhoz, hogy megmutassák, a dolgozókra, a mindenkinek járó egészségbiztosításra és az oligarchákkal szembeni fellépésre építő programjuk képes megnyerni akár új, vagy republikánus szavazókat is nagy számban.

Ennek az üzenetnek pedig akár lehet is foganatja abban az államban, amely a republikánusok egyik legfőbb támogatóinak, a Koch fivéreknek is az otthona.

A demokraták Sandersista szárnya ezért két jelöltet támogat. Egyrészt a kansasi 3-as számú kongresszusi körzetben Brent Weldert, a 2016-os Sanders kampány tanácsadóját, munkajogi ügyvédet, a 4-es körzetben pedig James Thompson emberjogi ügyvédet, aki a 2017-es időközi választáson ebben a körzetben már megszorongatta republikánus ellenfelét.

Az elmúlt napokban ezért Sanders és Ocasio-Cortez számos kampányeseményt tartott, méghozzá nagy sikerrel. A Guardian tudósítása szerint wichitai fellépésükön lényegében telt ház fogadta őket a sportcsarnokban. A helyzetre pedig elég jellemző, amit Ocasio-Cortez mondott a tömeg láttán, miután felment a színpadra:

És még azt mondták, hogy amit Bronxban tettünk, az senki se fog érdekelni Kansas-ban.

Majd később a progresszívok új sztárja azt is hozzátette:

„ Megmutattátok nekünk, azt, hogy  Kansas munkás emberei ugyanazokat az értékeket osztják, mint a munkás emberek bárhol máshol” – mondta. „Bárhol van erős munkásosztály, ott van remény a progresszív politika győzelmére” – tette hozzá.

Az előválasztásokon van is esélye nyerni Sandersék két jelöltjének. A nehezebb dolga mindenképpen Brent Weldertnek lesz, aki 5 másik jelölttel, köztük a centrista elitiskolai tanár, Tom Niermannal és a leszbikus őshonos amerikai Sharice Davidssal küzd majd meg az indulásért, méghozzá egy olyan körzetben, ahol inkább a republikánusok számítanak esélyesnek.

Forrás: Guardian, Intercept