Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben rekordokat dönt a megújuló energia, nehezen bírják a hagyományos energiatermelők a hőséget

Ez a cikk több mint 5 éves.

Németországban a napos időnek köszönhetően rekordokat dönt a napenergia energia termelése. Januárban a szélenergia is is órási termelési többlettel zárt. Mindeközben pedig hagyományos nergiatermelésű erőműveket kelett leállítani a nagy meleg miatt.

A 2018 júliusi napsütési rekord mellett a napenergia a teljes német energiatermelés 15,1 százalékát tette ki, ezzel megelőzte a nukleáris energiát, amely  13,8 százalékos részarányt ért el az IWR intézet adatai szerint. (A napközbeni órákban a német villamosenergia-mixen belül 30-40 százalékos arányt ért el a napenergia.) Ezzel együtt júliusban még mindig a lignit és a feketeszén adta a termelés zömét, 26,6, és 16 százalékát.

De a megújulók nem csak júliusban, és napsütésben hasítanak. 2018 első félévében a megújuló energiaforrások – napenergia, szélenergia, vízenergia és biomassza – termelése az E.On adatai szerint csúcsot döntöttek, majd 10 százalékkal több energiát termelve mint egy éve Németországban. Ez a mennyiség a teljes évi német lakossági fogyasztás fedezésére alkalmas lenne. A megújuló áram zömét, a szélenergia produkálta, megelőzve a napenergiát, a biomasszát és a vízenergiát. 2018-ban eddig január 3-án mérték a megújuló energia termelési csúcsát Németországban. Akkor a szélerőművek az aznapi német fogyasztás 71 százalékát termelték meg.

Forrás: Fraunhoffer/Potfolió

A megújulok térnyerés mellett sem ezek a legjobb napjai a német energiatermelésnek, ugyanis úgy ahogy Franciaországban is, Németországban is számos fosszilis és nukleáris erőmű termelését csökkenteni kellett, mivel a nagy meleg miatt a hűtésük megoldhatatlanná vált.

Ez pedig további veszélyeket hordozhat hosszú távon, hiszen ha a mostani nyári meleg állandósul Európában, akkor az hosszabb távon is veszélyeztetheti a hagyományos energiatermelő erőművek működését, pont abban az időszakban, amikor egyébként is megnő a nagy meleg miatt az energiaigény.

Forrás: portfolio.hu