Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Kórházszövetség: Az ÁSZ árulja el, hogy mely kórházak gazdálkodása botrányos!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Alapvető gazdálkodási hiányosságokról panaszkodott az állami fenntartású kórházak és szakrendelők Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Idők hasábjain egy hétfőn megjelent interjúban. A Medical Online nevű egészségügyi szaklap reagáltatta az ÁSZ első emberének kijelentéseire a Magyar Kórházszövetséget (MKSZ), akik úgy válaszoltak, az interjúban nem hangzanak el konkrétumok, nem derül ki belőle, hogy mely kórházak gazdálkodásával van problémája az ÁSZ-nak, és pontosan melyek a feltárt hiányosságok.

A Magyar Idők cikkében Domokos úgy fogalmaz, az „anarchia” és a „botrány” szavak jutnak eszébe először, ha a hazai egészségügy különféle intézményeinek pénzügyeire gondol. Mint mondta, az ellenőrzés során találtak olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket és szolgáltatást úgy vett meg az intézmény vezetősége, hogy nem folytatott le közbeszerzést. Ezenkívül számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről, így gyakorlatilag nem tudták megmondani, hogy adott pillanatban mekkora a készletük, s miből mennyi fogy. Másutt az elszámolások egyszerűen átláthatatlanok voltak az ÁSZ elnöke szerint.

Újságírói kérdésre Domokos az állam egészségügyi kiadásaival is összefüggésbe helyezte a feltárt állapotokat.

Azt a következtetést vonta le, hogy a trehány gazdálkodás fényében a kormányon talán nem is jogos számon kérni, hogy mennyit költ egészségügyre, mert a súlyos szabálytalanságok miatt „nem tudhatjuk, valójában mennyi pénz kell” az ágazatnak.

Ezt az állítást a példaként sokszor felhozott hiányzó vécépapír esetével támasztotta alá:

„A kórház vásárol hatalmas mennyiségben vécépapírt, de fel sem merül, hogy ezt közbeszerzési eljárásban tegye, valahogyan kiválasztja a beszállítót, amelyik – a szabálytalan beszerzés miatt – minden bizonnyal jóval áron felül szállítja le az árut az intézménynek. A kórháznál a megérkező mennyiséget elfelejtik felvenni a leltárba, aztán amikor a beteg bemegy az illemhelyre, felháborodva tapasztalja, hogy nincs guriga. Teszem hozzá, teljesen jogosan.”

A Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésére – amely várhatóan jövő kedden lesz – meghívják az Állami Számvevőszék képviselőjét is annak érdekében, hogy konkrétan megtudják, mely kórházak pénzügyeivel van problémája az ÁSZ-nak. A testület ezt az elnökségi ülést követően közli majd álláspontját az ÁSZ elnökének nyilatkozatában megfogalmazottakkal kapcsolatban – nyilatkozták a Medical Online-nak.

Arra a célra ugyanakkor, hogy megtudjuk, eleget költ-e a kormány egészségügyre, a fenntartott kórházak gazdasági mérlegén túl vannak más mérőszámok is: nálunk a költségvetés 8,5 százalékát kapja az egészségügy, az Európai Unióban ez általában 12-14 százalék (Csehországban 18, Lengyelországban 11,2). A GDP-arányos ráfordításunk pedig a növekvő gazdasági teljesítmény ellenére is stagnál: egészségügyi kiadásaink a GDP 7 százaléka körül mozognak, az EU28 átlaga megközelíti a 10 százalékot.

(Magyar Idők, Medical Online)

Címlapkép: Pexels.com