Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bíróként folytatja a Kúrián az Orbán Viktorra kiszabott bírságért elnézést kérő Patyi András

Ez a cikk több mint 5 éves.

Távozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) éléről Patyi András. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöki tisztségét is betöltő Patyi újra talárt ölt, és Kúrián folytatja bírói pozícióban –írja az mfor.

Patyi váltása minden bizonnyal szerves része az igazságszolgáltatás jelenleg is zajló átalakításának, távozása egybevág a már egy ideje zajló találgatásokkal, amelyek szerint a volt rektorra várna közigazgatási különbíróságok vezetése. Két hete a Magyar Közlönyben jelent meg egy új jogszabály, amelynek értelmében aki rektori kinevezés miatt hagyta ott a bírói pályát, az a bírói hivatáshoz pályázat nélkül visszatérhet. Patyi András éppen NKE-s rektori kinevezése miatt hagyta ott rövid bírói pályáját, amire így most akadálytalanul visszatérhet.

A távozásáról szóló információ az NKE kiadványából származik, amelyben Patyi arra is panaszkodik, hogy sokszor kellett ellenszélben dolgozniuk, „becsületsértésig terjedően rágalmazták az egyetemet, illetve annak vezetőjét”, és „az egyetemi világból is kapott támadást”.

Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság élén betöltött szerepével többször felmerültek a függetlenségét firtató kérdések. Legutóbb a választások után Orbán Viktor egyik Facebook-videójában tűnt fel, amelyben többek között elnézést kért a miniszterelnöktől az óvódások körében végzett tiltott kampánytevékenységért kiszabott bírság miatt. Ezenkívül a választások előtt az ellenzéki pártok jelöltjeivel is kiegészülő, a kormánypárti tagokat kisebbségben tudó NVB által kiszabott bírságok sem elsősorban Patyin múltak.

(mfor)