Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Patyi Andrásnak nem Orbán Viktortól kell bocsánatot kérnie

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma majdnem megesett a szívünk Patyi Andráson, a Nemzeti Választási Bizottság elnökén. A majdnem szerencsére nem, viszont érdemes egy kicsit ellamentálni az NVB első emberének legutóbbi megmozdulásain.

A múlt hét legabszurdabb jelenete vitathatatlanul az Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött vicces kis videó azon néhány másodperce amikor a miniszterelnök tréfásan túráztatja Patyit, amiért az (illetve hát az NVB elsősorban) megbüntette 345 ezer forintra, mert óvodásokkal forgatott színes-szagos kampányfilmet, a gyerekek szüleinek beleegyezése nélkül. Patyi a humoros csipkelődésre elmotyog egy bocsánatot, Orbán egy snittel később még bírságbajnoknak titulálja, mindenki kacag, aztán mehetünk is tovább.

Hogy miért is kéne bocsánatot kérnie az NVB elnökének, mert kiszabott egy bírságot egy olyan ügyben, amelyben a miniszterelnök jogsértést követett el, az bizony rejtély.

De Patyiban mélyre szaladt a komikus kis jelenet, ugyanis a – ahogy azt a hvg.hu kiszúrta – ő maga is visszatért erre a kis epizódra, nyilván azért, mert érezte, hogy kezd egy kicsit elharapódzni a bizottságban a büntetési kedv.

Történt ugyanis, hogy az NVB úgy döntött, megbírságolják a TV2-t, mivel a tévé műsorvezetői a kampány véghajrájában bemondták, hogy Orbán Viktorra fognak szavazni, ez pedig a bizottság 11 tagja szerint sérti a kiegyensúlyozott tájékoztatást. 8-an egyébként nem így gondolták – többek között Patyi András sem értett egyet ezzel a véleménnyel.

Patyi és néhány elméletben független tagtársa amellett érvelt, hogy ebben nincs semmi különös vagy bírságra érdemes, amikor a többség mégis így döntött, nagyvonalúan igyekezett elfelejtkezni a bírság kiszabásáról, tetőzésként pedig meggyőzte a többieket arról, hogy kisebb bírságot szabjanak ki Andy Vajna tévéjére (3,45 millió forint lett a vége).

Az igazán csudálatos momentum azonban tényleg az volt (itt megnézhető az erről készült videó), amikor a büntetésről csaknem elfelejtkező Patyit emlékeztették a kínos kis incidensre, mire felcsattant:

„Tőlem bírságolhatunk, úgy vonulok majd be a történelembe, mint a bírságkirály.”

Patyi azért egy fokkal feljebb helyezte magát, mint amelyik polcra a miniszterelnök rakta, igaz, az Orbán-büntetés után elmeszelni Andy Vajna tévéjét is talán valóban valamiféle előmenetelnek számít…

Ami viszont ennél jóval fontosabb: a Nemzeti Választási Bizottság elméletben egy független testület, amelynek komoly felelőssége van a választások lebonyolításának tisztaságában.

Azáltal, hogy gyors egymásutánban két olyan jelenetnek is szemtanúi lehettünk, amelyek finoman fogalmazva is azt a látszatot keltik, hogy a bizottság elnöke nem százszázalékosan elfogulatlan, ha a kormányról van szó, minimum kérdéseket vet fel.

Már az is problematikus, hogy Patyit Orbán Viktor kissé túlhangsúlyosan dorgálja azért, mert megbírságolta az általa vezetett, független bizottság – mivel ez a gesztus erősen megkérdőjelezi az elnök kompetenciáit, ráadásul azt sugallja, hogy a miniszterelnököt „nem illik” megbírságolni. Márpedig ha Orbán Viktor jogsértést követett el (amit az NVB megállapított), akkor annak következményeit neki is viselnie kell, ugyanúgy, mint bárki másnak.

A második eset még problematikusabb: az NVB-nek ugyanis pártállástól függetlenül kell megállapítania a jogsértéseket, és folytatásuktól eltiltania mindenkit, aki ezen jogsértéseket elköveti. És a bírság sem holmi úri passzió, amit csak úgy, ad hoc lehet emelni vagy csökkenteni. Ha a TV2 az NVB döntése alapján elkövetett valamilyen jogsértést, akkor arra Patyinak nem úgy kell reagálnia, hogy durcásan „bírságkirálynak” titulálja magát, hanem arra kell figyelnie, hogy a jognak érvényt szerezzen.

Fontos megjegyezni, hogy az NVB a választás előtti időszakban kiegészült az országos listát állító pártok jelöltjeivel, így a kormánypárti tagok kisebbségbe kerültek – nyilván sosem tudjuk meg, hogy nélkülük vajon megbírságolták volna-e Patyiék a miniszterelnököt, vagy a Vajna-tévét.

De az biztos, hogy Patyi Andrásnak semmilyen esetben sem a miniszterelnöktől kell bocsánatot kérnie egy bírság kiszabása miatt – legfeljebb a magyar társadalomtól, amiért egyáltalán felmerülhetnek ilyen kérdések az elméletileg független Nemzeti Választási Bizottság munkájával kapcsolatban.

Végezetül álljon tehát itt az 1997. évi C. törvény azon paragrafusa, amely az (akkor még OVB néven futó) NVB feladatait részletezi:

21. §: A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán