Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fényes nappal támadták meg szélsőjobboldaliak London belvárosában az egyik legfontosabb szocialista könyvesboltot

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombat késő délután körülbelül tizenkét maszkos ember megtámadta a London belvárosában található Bookmarks nevű szocialista könyvesboltot.

A dolgozók épp zárták az üzletet, amikor a támadók megszállták a helyiséget, inzultálták a boltosokat és kárt tettek a könyvekben. A boltosok személyét nem érte támadás. A Bookmarks megbízásából nyilatkozó Állj ki a rasszizmus ellen kampány beszámolója szerint a támadók „Brit bolsevik szekta” feliratú plakátokat hordtak maguknál, egyikőjük Donald Trump-maszkot viselt.

Egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

A könyvesbolt megtámadása előtt az Infowars nevű üvöltözős, összeesküvés-elméletes oldal cenzúrázása elleni tüntetést tartottak a közelben, a könyvesbolt elleni támadás elkövetői innen érkezhettek.

Ahogyan arra az Állj ki a rasszizmus ellen részéről nyilatkozó Michael Bradley is felhívta a figyelmet,

az, hogy Londonban fényes nappal megtámadnak egy baloldali könyvesboltot, jól mutatja a szélsőjobb növekvő önbizalmát, ahogyan azt is, hogy mennyire őszinte hívei a szólásszabadságnak.

A Bookmarks a legnagyobb történeti, kritikai közgazdasági, társadalomtudományos és szépirodalmi kiadványokat kínáló bolt Nagy-Britanniában. Az intézmény nem csak könyvesbolt, publikálnak is címeket, és fontos szereplői a baloldali és szakszervezeti életnek. Könyveikhez nem csak Londonban lehet hozzáférni, az üzlet házhoz is szállít: az izgalmasabbnál izgalmasabb címek közül itt lehet válogatni.

(The Guardian, Címoldalon kielemlt kép: Wikimedia Commons)