Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Angol élelmiszerbank-hálózat figyelmeztet a szünidei gyerekétkeztetés nehézségeire

Ez a cikk több mint 5 éves.

A több, mint 420 élelmiszerbankot működtető angol Trussell Trust szegénységellenes adományszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek megfelelő étkeztetése a nyári szünidő alatt egyre nehezebb feladat. A tavalyi ilyenkori (július-augusztusi időszak) adataiból kiderül, hogy miközben a felnőtt élelmiszer-igénylők száma csökkent, a gyerekeké erősen megemelkedett.

Ezekben a nyári hónapokban 2017-ben a szervezet 204.525 darab háromnapi adagot tartalmazó élelmiszer-gyorssegélyt osztott ki, 74.011 darab ment ezek közül gyermekeknek, ez közel négyezerrel több, mint az azt megelőző év ugyanezen időszakában.

A szervezet szerint az élelmiszerek és a lakhatás árai az utóbbi időkben túl nagy ütemben nőnek:

„Nehéz úgy kitörni az éhezésből, hogy közben nincs elegendő bevétele valakinek, hogy fedezze az egyre növekvő költségeit olyan abszolút alapvető létszükségleteknek, mint a lakhatás és az élelmiszer. Túl sok embernek napi küzdelem, hogy a fejét a víz fölött tartsa.”

– írja Emma Revie, a szervezet vezetője.

A Guardian nyomozta ki nemrég, hogy Theresa May kormányzata titokban felmérést rendelt be arról, hogy van-e összefüggés a Konzervatív Párt eddigi politikája, és az élelmiszerbankok növekvő igénybevétele között.

Magyarországon se megnyugtató a helyzet. Az UNICEF 2017-es jelentése szerint, Magyarországon a 0-17 évesek 25 százaléka, vagyis minden negyedik gyermek szegénységben él. A KSH adatai szerint a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka él szegénységben idehaza; a Budapest Intézet felmérése alapján pedig 130 ezer gyereknek kell szembenéznie az állandó nélkülözéssel, közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik.

Közben Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója, és a különböző riportok alapján meglehetősen átláthatatlanul működő Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány vezetője szerint Magyarországon „nincs gyermekéhezés, mert mindenki tud zsíros kenyeret enni”, vagy „Magyarországon éhező gyerekek szociológiai értelemben azonosítható sokasága nem létezik”. Hegedűs Zsuzsa gyermekéhezés elleni harcának kudarcáról itt írtunk korábban.

Forrás: The Guardian; Népszava; 24.hu; Trussell Trust
Címoldali kép forrása: pixabay/vikvarga