Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A katolikus egyház mostantól hivatalosan is ellenzi a halálbüntetést

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hivatalosan megváltoztatta a halálbüntetésre vonatkozó tanításait a katolikus Hittani Kongregáció. Augusztus 2-iki döntésükben kimondták,

hogy az élet elvétele semmiféle bűncselekménynek nem elfogadható büntetése, semmilyen körülmények között.

Korábban az 1,2 milliárd hívő tömörítő egyház „kivételes esetekben” engedélyezte a halálbüntetést, ez a felfogás évszázadokig változatlan maradt. A hivatalos álláspontot először II. János Pál pápa kérdőjelezte meg, még 2005-ben bekövetkezett halála előtt.

A Vatikán most a katekizmus hivatalos szövegében is változtatásokat tett, így a halálbüntetésre vonatkozó rész így módosult:

„a halálbüntetés elfogadhatatlan, mert támadást jelent az emberi élet sérthetetlensége és az emberi méltóság ellen.”

A Szentszék egyik legfontosabb testülete egyben kifejezte, a katekizmus módosítása teljes mértékben összhangban van Ferenc pápa hozzáállásával is, és a kivégzésekkel kapcsolatos teljes pápai elutasítást tükrözi.

Az új egyházi tanítás előreláthatólag több, jelentős katolikus népességgel rendelkező országban is elutasítással találkozhat. Ezek közül a legfontosabb az Egyesült Államok lehet, amelynek számos államában mai napig hajtanak végre méreginjekciós kivégzéseket.

Luis Ladaria spanyol jezsuita bíboros, a Hittani Kongregáció döntését augusztus 2-án körlevélben ismertette a világ püspökeivel. Ebben úgy fogalmazott, a döntés célja az, hogy elősegítse

„azoknak a feltételeknek a megteremtését, amelyek szükségesek lehetnek a halálbüntetés eltöréséhez olyan országokban, ahol ez még mindig érvényben van.”

(Reuters // Címoldali kép: Wikipédia)