Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába nőtt a fizikai munkások bére, ennyi pénzért továbbra sem fognak itthon maradni

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfői hír, hogy 2018 második negyedévében 13 százalékkal magasabb, 1000 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, mint az előző év azonos időszakában, 2016 második negyedévéhez viszonyítva pedig mindez átlagosan 32 százalékos növekedést jelent.

A Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. közel 7 ezer dolgozó béradatai alapján készített elemzése arról tanúskodik, hogy a fizikai dolgozók körében a szakmunkások 1041 forintos, míg a betanított munkások 967 forintos átlagos órabérre számíthattak. Régiónként ugyanakkor jelentős különbségeket figyeltek meg, a Dél- Dunántúlon, illetve Észak-Magyarországon például továbbra is ezer forint alatt marad egy szakmunkás átlagos órabére, míg Közép-Magyarországon ez az érték már elérte az 1220 forintos szintet.

Bár az (átlagos) emelkedés valóban örömteli, érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezek a számok mit jelentenek a külföldi munkavállalás lehetőségét mérlegelő dolgozók számára. Számukra ugyanis a legtöbb esetben még ennek a növekménynek a többszöröse sem tud elég csábító lenni ahhoz, hogy racionális döntést hozva ne nyugaton keresse inkább a kenyerét – derül ki a Pénzcentrum vasárnap megjelent, tanulságos riportjából, amelyben Németországban elhelyezkedett magyar szakmunkások meséltek arról, hogy miért éri meg jobban az otthonuktól távol dolgozni.

A megkérdezett két férfi egyaránt burkolónak tanult, egyikük végül betonfúrással és –vágással kezdett foglalkozni. Egyikük a mestervizsgája előtt nagyjából nettó 2200-2400 euró között keresett, vagyis 714-778 ezer forintnak megfelelő összeget vitt haza, a mestervizsga után viszont már 2600 és 2800 euró körüli bért kap, azaz havonta nagyjából 844 és 900 ezer forintnak megfelelő összeget visz haza.

Ez azt is jelentette egyben, hogy amikor Magyarországról megkeresték egy 2000 eurót, vagyis nagyjából 650 ezer forintot fizető állással, el sem gondolkozott az ajánlaton.

Társa valamivel kevesebb, nettó 1400-1700 euró közötti bérről számolt be amely még így is jócskán lepipálja az itthon megkereshető havi bért. A vendégmunkások arról is beszélnek a riportban, hogy bár eleinte hiányzott a családjuk, a kiszámíthatóbb jövőkép, valamint nem utolsó sorban a fényévekkel előbbre tartó egészségügy miatt is külföldön terveznek maradni. –

Nemrég mi is írtunk arról, hogy az OECD 2017-es, az egységnyi bér megkereséséhez szükséges munkaórákat összehasonlító adatai is azt támasztják alá, hogy a magyar társadalom a jövedelmek szintjén jelentősen elmarad a régiós átlagtól is.