Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbik mintájára kér büntetést a Fideszre Szél Bernadett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Beadványt nyújtott be hétfőn az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) az LMP, amelyben azt kéri a szervtől, hogy tiltott kampánytámogatás miatt büntessék meg a Fideszt is.

A Szél Bernadett társelnök által jegyzett kereset azzal indokolja a kérést, hogy a választási kampány során a kormányzat a Stop Soros plakátjaival a Fidesz kampányát támogatta. Ezt az LMP beadványára a kampány utolsó napjaiban a Kúria is megállapította, eltiltva ettől a kormányzatot. A dokumentum benyújtásáról Szél Facebook-oldalán számolt be.

Az LMP célja a beadvánnyal, hogy minden pártot, köztük a Fideszt is egyenlő mércével mérjen a hatóság – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós szóvivője, utalva az ÁSZ által az ellenzéki pártokra, köztük Jobbikra különösen nagy mértékben kiszabott, tiltott kampányfinanszírozás miatti bírságra.

Mint ismert, az ÁSZ január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik ellenőrzéséről szóló jelentést. Az ellenőrzés során akkor azt állapították meg, hogy a Jobbik nem igazolta megfelelően a közpénzekkel való átlátható gazdálkodást. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében a jogszabályt megsértve, 331,660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el a működéséhez. A pártra összesen 662 milliós büntetést mértek, a szabálytalanságok kijavítására készített intézkedési tervüket pedig csak harmadjára, július elején, azaz több mint fél év elteltével fogadta el a hatóság.  A Jobbik a csőd szélére került, ami azt is jelentheti, hogy fel kell számolni a pártot, de források hiányában a jövő ősszel esedékes EP-választásokra már semmiképp sem fog tudni érdemi kampányt folytatni.

(Szél Bernadett Facebook, 24.hu)