Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szexért cserébe viszik át a kiskorú menedékkérő lányokat az olasz-francia határon

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Save the Children nevű nemzetközi szervezet jelentésében azt írja, fiatal, sokszor kiskorú menedékkérő lányok prostituálják magukat, hogy biztonságosan áthaladjanak Franciaországba az olasz határon keresztül.

A lányok többnyire a Szaharától délre fekvő afrikai országokból származnak, és nem engedhetik meg maguknak, hogy kifizessék a gépjárművezetők által kért 50 és 150 euró közötti összeget a határon való áthaladásért.

A gyerekeknek sokszor élelmet és menedéket is felajánlanak a sofőrök, szexért cserébe a biztonságos utazás mellé, teszik hozzá.

„Nagyon fiatal és különösen nehéz sorsú lányokról beszélünk, akik az egyébként is nehezen követhető észak-olaszországi, kísérő nélküli menedékkérők áramlásában mozognak. Általában más európai országokba igyekeznek azért, hogy az ott élő hozzátartozóikkal vagy ismerőseikkel kíséreljék meg a családegyesítést. Ezzel viszont megfosztják magukat a legális és biztonságos utazás lehetőségétől.”

– nyilatkozta Raffaela Milano, a Save the Children program olaszországi programigazgatója a Guardiannek.

Hozzátette azt is, hogy a lányok „erősen ki vannak téve a visszaéléseknek és a kizsákmányolás különböző veszélyéinek”, és sok esetben elképesztő körülmények között élnek.

A jelentés kiemelte, nem csupán a francia a határnál volt példa kiskorú menedékkérők szexuális kihasználására, hanem Olaszország más részein, Rómában, Friuli-Venezia, Abruzzo és Marche régiókban, valamint Szardínia szigetén is.

A szervezet több mint 1900 olyan menedékkérő lánnyal került kapcsolatba 2017 januárja és 2018 márciusa között, akiknek szexuális kizsákmányolásban volt része Olaszországban, közülük 160 igazoltan kiskorú volt, a többiek között pedig sokan most töltötték be a 18. életévüket, vagy idősebbnek hazudták magukat

Az Oxfam is készített egy hasonló jelentést a témában. Az a dokumentum több olyan esetet mutat be, amikor a francia határhoz érkező fiatalkorú menedékkérőket a francia hatóságok törvénytelenül küldték vissza Olaszországba. Többeket víz és étel nélkül tartottak fogva, de volt olyan is, akinek kilopták a SIM kártyát a telefonjából vagy levágták a cipője talpát, hogy ezzel ijesszék el attól, hogy újra Franciaországba próbáljon menni. Az Oxfam jelentése azt is hozzáteszi, 16 500 menedékkérő haladt át Ventimigliánál a francia határon az áprilist megelőz 9 hónapban, negyedük kiskorú volt.

Forrás: Guardian
A címlapkép csak illusztráció: Rohingya menekültek egy bangladesi menekülttáborban