Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hűtött ivóvíz, több pihenőidő – ha itt a hőség, ezeket kell kapniuk a munkavállalóknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A nyár egyik legforróbb és egyben legfullasztóbb hétvégéje elé nézünk, ami egyben azt is jelenti, hogy a következő napokban is dolgozó munkavállalókat is fokozott terhelés éri majd. A hőhatás ilyenkor hatványozottan érvényesül éttermek, melegkonyhák és büfék esetében, de a szerelőüzemek munkavállalóitól az irodai alkalmazottakig minden dolgozói csoportot érint a munkahelyi hőmérséklet problematikája.

A Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya jelentésében ismertette az ilyenkor külön figyelmet érdemlő munkajogi szempontokat, amelyek a munkavállalók számára különösen hasznosak lehetnek extrém meleg időjárási körülmények között.

A törvény kimondja, hogy a munkáltató kötelezettsége az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása. A hőség miatt elrendelhető pihenőidőről és annak részletes jogszabályi hátteréről itt írtunk korábban.

A munkaadók amellett, hogy a hőséghullámok idején a munkaszervezésnél rendszeres pihenőidőket kell beiktatniuk – különösen a szabadban végzett fizikai munkáknál – (mint például mezőgazdasági tevékenység, útépítés, aszfaltozás) 14-16 Celsius-fokos hőmérsékletű ivóvizet is kell biztosítaniuk a munkavállalóknak a higiénés követelmények betartásával.

Ezenkívül figyelni kell a munkavállalók cseréjére is, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve, hogy 11-15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos helyen dolgozzanak a munkavállalók.

A munkavédelmi főosztály a munkaidőkeretben (például 12 órás beosztásban) dolgozók esetében a hőségriasztás idején azt javasolja a munkaadóknak, hogy ütemezzék át a munka-pihenési rendet, valamint az érintett dolgozók számára alakítsanak ki gyakoribb és hosszabb pihenőidőket.

Kiemelték, a munkavédelmi oktatás alatt fel kell készíteni a dolgozókat, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Fontos, hogy a dolgozók figyeljenek egymásra, bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét esetén, valamint sérülésnél a munkát azonnal hagyják abba, és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást – írják.

Továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen arra az esetre, ha segítséget kell hívni.

A munkavédelmi főosztály által működtetett, ingyenesen hívható, telefonos Munkavédelmi tanácsadó szolgálat a 06 80 204 292 zöld számon érhető el, a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és az érdekképviseleti szerveknek is tájékoztatást nyújt a munkavédelemmel összefüggő jogosultságokról és kötelezettségekről.

(Szakszervezetek.hu)