Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Börtönbe is kerülhet a svéd aktivista, aki a repülőn akadályozta meg egy afgán férfi kitoloncolását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap este óta terjed a neten az a videó, amelyen egy svéd nő élőben közvetíti, ahogy megakadályozza egy afgán férfi Svédországból való kitoloncolását. Elin Ersson nem volt hajlandó leülni, amíg a fedélzeten tartózkodó menedékkérőt nem szállítják le, álló utassal a fedélzeten pedig a repülési szabályok szerint a gép nem szállhatott fel.

A Göteborgból Iszambulba tartó járatra Ersson az után vett jegyet, hogy aktivista társaival értesültek arról, hogy ezzel a géppel szállítanak majd Törökországba egy afgán menedékkérőt. A férfit innen egy másik járattal Afganisztánba szállították volna. A nő a fedélzeten kijelentette, nem hagyja, hogy a gép felszálljon, amíg a menedékkérő a fedélzeten tartózkodik.

A svéd állam egy talibán terroristák által elkövetett robbantás és tömeggyilkosság után rövid ideig leállította az elutasított menedékkérők visszatoloncolását Afganisztánba, de az országot továbbra is biztonságosnak tartja, ahova vissza lehet küldeni a menedékkérőket.

A Svéd Bevándorlásügyi Hivatal szerint több tízezer visszatoloncolásra lehet számítani a következő hónapokban, miután a svéd állam 2015 után megnehezítette a védelemhez jutás feltételeit.

Az Ersson által közzétett videón látszik, ahogy akciója megosztja a közönséget, az utaskísérők próbálják rábírni, hogy üljön le, egy utas pedig megpróbálja elvenni a telefonját. Az aktivista azt kérdezi a férfitől,

„mi a fontosabb, az Ön ideje, vagy egy ember élete?”

Majd azt magyarázza, hogy az 52 éves afgán férfi nem volna biztonságban a polgárháborús országban, és hogy akciójával hazája kitoloncolási gyakorlatát akarja megváltoztatani, mert amint mondja, nem helyes embereket a pokolba küldeni.

A videó tanúsága szerint egy idő után többen az aktivista oldalára álltak, az utasok támogatásukat fejezték ki és többször meg is tapsolták Erssont.

Az akció végül sikerrel járt: a menedékkérő őrzőivel együtt elhagyta a gépet, amely ezt követően felszállt.

A közzétett videóban Ersson azt állítja, akciója legális. A svéd hatóságok szerint azonban a fedélzeten tartózkodó utas pilótával szembeni engedetlensége pénzbírságot, avagy félévi börtönbüntetést is maga után vonhat.

A svéd hatóságok azóta azt is közölték, a menedékkérőt egy későbbi időpontban ki fogják toloncolni.

A svéd társadalom megosztott a menekültek kérdésében: a szociáldemokraták által vezetett kormány az elmúlt években jelentősen nehezítette a menedékkérés feltételeit, az ellen rendszeresek a tiltakozások. Ugyanakkor a közvélemény jelentősen jobbra tolódott: a 2014-es választásokon még csak 12.9%-ot szerző menekültellenes svéd demokraták akár jóval 20% fölötti eredményre is számíthatnak a szeptemberi választásokon.

(Guardian, Deutsche Welle)