Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

40 kórház zárhat be ősszel, ha az állam nem segít többé az adósságrendezésben

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kórházak adósságát általában év végén konszolidációs csomaggal rendezi a kormány, ennek ellenére idén 15 milliárdos adóssággal kezdték az évet az egészségügyi intézmények. Idén májusban 6 milliárd forinttal nőtt a kórházak adósságállománya, 8 kórháznak egymilliárdon felüli tartozása gyűlt össze csak tavaszig.

A kórházak a beszállítóik felé halmoznak fel hatalmas tartozásokat, az év végi konszolidáció nagy része ezekhez a (többségében magán)cégekhez folyik be. Mivel a konszolidáció csak év végén érkezik, a kórházak folyamatos fizetési elmaradásai miatt a beszállítók gyakran kénytelenek hiteleket felvenni, ami állandó feszültséget kelt a kórházak és a cégek között.

Rásky László a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség titkára a „nehezen kezelhető és kiszámíthatatlan helyzet” miatt nemrég Kásler Miklóshoz fordult azt javasolva, hogy jövőre ne év végén egyenlítse ki a kormány a kórházak adósságait, hanem év elején építsék be a teljesítményfinanszírozásba, így a kórházak előre megkapnák a feladataik elvégzéséhez szükséges forrásokat, ráadásul nem is jelentene plusz kiadást az állami költségvetésben.

Ennek ellenére szeptembertől több kórház is kénytelen lehet szüneteltetni a betegellátást, ugyanis ezentúl nekik is be kell tartaniuk a többi költségvetési intézményre vonatkozó szabályokat. Az illetékes gazdasági vezetők a Magyar Kórházszövetséghez fordultak, ugyanis a megszorításoknak köszönhetően az idei utolsó negyedévben már semmit sem tudnának kifizetni a kórházak. – írja a HVG.

Éppen ez az engedmény tette lehetővé a kórházaknak, hogy akkor is ki tudják fizetni a dolgozók bérét és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmányból minderre már nem futná.

A kórházak elméletileg már legalább 4 éve nem léphetnék túl az éves keretüket, ezt a szabályt azonban eddig éppen azért nem érvényesítették az egészségügyben, hogy a betegellátás zavartalanul folyhasson. Eddig tehát befogadták a kórházak számláit akkor is, ha azok a havi költhető keretüket túllépték, most azonban határozottan jelezte az Államkincstárnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ), hogy a türelmi idő lejárt.

A Népszavának nyilatkozó szakemberek szerint ha az ÁSZ ehhez tartja magát, már szeptemberben bezárhat 40 kórház, ugyanis első körben az eladósodott intézmények kerülhetnek bajba, mert a tartozás ráterhelődik a még el nem költött forrásokra, tehát az év többi hónapjában ennyivel kevesebbet költhetnek majd betegellátásra, bérekre, eszközökre és egyebekre. Gazdasági szakemberek szerint az új számviteli szabályok betartásával legfeljebb 4%-os eladósodás megengedhető,

azonban a 107 állami egészségügyi intézmény töredéke képes ilyen feltételekkel fenntartani magát, sok intézmény egész egyszerűen képtelen lesz ellátni a feladatait.

A kórházak adóssága idén tavasszal 32,4 milliárd forint volt, június végén már elérte a 35 milliárdot. Június végén Varga Mihály pénzügyminiszter aggodalmát fejezte ki a kórházak tartozásai miatt, ezért költségvetési felügyelők kinevezését javasolta, akik elég széles jogkörrel rendelkeznének: a kórház főigazgatója csak azt a kötelezettségvállalást teljesítheti, amit a költségvetési felügyelő jóváhagy, ám a betegellátás felelőssége továbbra is az ő vállát nyomja.

Kérdés, hogy a jelenleg is alulfinanszírozott egészségügy büdzséjéből hogyan fognak lecsippenteni a kirendelt felügyelők úgy, hogy az se a betegeket, se a dolgozókat ne érintse hátrányosan.

Helyreigazítás: „Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ határozottan cáfolja a mai kórházbezárásokról szóló álhíreket. Megkérjük a sajtó képviselőit, hogy az ilyen alaptalan álhírek gyártásával és kritikátlan átvételével ne próbálják meg megtéveszteni a közvéleményt.”