Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

6 milliárd forinttal nőtt áprilisban a kórházak adósságállománya

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint áprilisban közel 6 milliárd forinttal ugrott meg a magyar kórházak adósságállománya, ami óriási növekedés az átlagos havi 3,8 milliárdhoz képest – írja a Napi.hu. A kórházak adóssága így összesen elérte a 32,4 milliárd forintot.

Az egyre halmozódó adósság egyértelműen az alulfinanszírozottság jele, hiszen a kórházaknak nincs miből visszafizetniük tartozásaikat, nincs elegendő forrásuk feladataik teljesítéséhez. A kialakult helyzetet nem lehet teljes mértékben a fideszes kormányzás nyakába varrni, mivel már a 2000-es évek második felétől elkezdett gyűlni a kórházi adósság. Azonban azóta nagyon sokat súlyosbodott a szituáció.

Jelenleg 8 kórháznál halmozódott fel milliárdon felüli tartozás, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház április végére 2 milliárd forinttal tartozott beszállítóinak. A Dél-pesti Centrumkórház 1,5 milliárddal tartozik, a Debreceni és a Szegedi Egyetem intézményei szintén több mint egymilliárddal tartoznak.

A kórházak adósságát általában év végén rendezi a kormány, tavaly erre 54,6 milliárdot szánt az állam, 2016-ban pedig 45 milliárd forintot. Ennek ellenére a 2018-as évet a kórházak 15 milliárdos adóssággal kezdték, voltak olyan kórházak, amelyeknek az államtól kapott konszolidáció még a 30 napon túl lejárt adósságára sem volt elegendő. A Péterfy és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház konkrétan milliárdos tartozással kezdték 2018-at.

A kórházak a beszállítóik felé halmoznak fel óriási tartozásokat, az év végi konszolidáció nagy része ezekhez a cégekhez megy, melyeknek a többsége magáncég. A folyamatos késedelmes fizetés miatt a beszállítók gyakran kénytelenek hiteleket felvenni, az pedig, hogy a konszolidáció mindig csak év végén következik be, állandó feszültséget kelt a kórházak és a cégek között.

A beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség titkára, Rásky László a „nehezen kezelhető és kiszámíthatatlan helyzet” miatt Kásler Miklóshoz, az új emberi erőforrás miniszterhez fordult. A szervezet javasolja, hogy jövőre ne év végén fizesse be a kormány a kórházak adósságait, hanem év elején építsék be a teljesítményfinanszírozásba.

Így a kórházak előre megkapnák a feladataik elvégzéséhez szükséges forrásokat, ráadásul nem is jelentene plusz kiadást az állami költségvetésben.

Logikus megoldásnak tűnik. Kérdés, Kásler mennyire híve a logikus megoldásoknak.

(via Napi.hu)

Címlapkép: MTI, Mónus Márton