Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezet: Orbán Viktor áll a kafetéria eltörlése mögött

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormány 2019-re a SZÉP-kártya kivételével szinte teljesen felszámolja a béren kívüli juttatások rendszerét, így megszűnne az iskolakezdési támogatás, a bérlettámogatás, az önkéntes pénztárakba (tehát például az egészség-, az önsegélyező- és a nyugdíjpénztárakba) való belépés támogatása,  eltűnnének az Erzsébet- és ajándékutalványok is, de olyan, adómentesen nyújtható juttatások is megszűnnének, mint például a bölcsődei, óvodai költségekre igényelhető támogatás, a diákhitel törlesztése, a lakáscélú hitel törlesztése vagy a lakbér támogatás.

A szakszervezetek kezdettől fogva kifogásolják a béren kívüli juttatások eltörlését, főleg, hogy arról érdemi párbeszéd nem történt a szakszervezetek, a munkaadói szakszervezetek és a kormány között. Miután a kormány nem fogadta el a Magyar Szakszervezvezeti Szövetség (MASZSZ) javaslatcsomagját, elnöke pedig nem kapott szót a törvényalkotási bizottság ülésén, nyílt levélben próbálta meggyőzni a mai végszavazás előtt a  döntéshozókat, hogy „ne vegyenek részt a nettó jövedelmek csökkentésében”.

A MASZSZ elnöke, Kordás László mai, Független Hírügynökségnek adott interjújában már sokkal kevésbé optimista:

szerinte a kafetériarendszer ellehetetlenítése mögött maga Orbán Viktor áll, a kormányfő ugyanis többször is megpróbálkozott a béren kívüli juttatások eltörlésével.

Kordás biztos benne, hogy a fideszes parlamenti többség meg fogja szavazni a kafetéria ellehetetlenítését.

Ám annak ellenére, hogy borítékolható a képviselők mai döntése, a szakszervezetek abban bíznak, hogy a jogszabály hatályba lépéséig még sikerülhet meggyőzni a kormányt, méghozzá Áder Jánoson keresztül. Kordás nyílt levelet ír az államfőnek azt remélve, hogy kiáll amellett a kétmillió dolgozó mellett, akit hátrányosan érint a döntés.

Emellett bízik az őszi minimálbér-tárgyalásokban, mivel most sok munkaadó és munkavállaló ugyanazt az álláspontot képviseli. Szerinte két éve is sikerült megvédeni a korábbi rendszert, s bár adóemelés azért volt, maga a rendszer fennmaradt. „És most ismét ugyanez a kérdés hozott minket egységbe.” – mondta az elnök.

Kordás egy országos sztrájkot is kilátásba helyezett a kafetéria szétbombázása miatt.

(címlapkép: MTI / Mohai Balázs)