Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Össztűz alatt az Elysée Macron tüntetőverő biztonsági főnöke miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerdán hozta nyilvánosságra a Le Monde francia napilap, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök biztonsági főnöke, Alexandre Benalla azonosítható be egy május elsejei tüntetésen készült videón, ahol rendőrsisakban és -karszalaggal ütlegel egy fiatal férfit.

A május elsejei tüntetések margóján került sor egy diákok által kezdeményezett akcióra, egy „militáns aperitifre”, a párizsi belváros egyik népszerű terén, a videó megelőző percekben kb. százan üldögélhetnek a téren, a rohamrendőrök nyugodtan várakoznak. Az Alexandre Benallaként beazonosítható férfi előbb egy fiatal nőt ragad meg a nyakánál fogva, és néhány méterrel arrébb viszi. Majd visszatér, és egy fiút kezd el bántalmazni, előbb csak rángatja, majd ütlegeli, a tétlen rendőrök körében.

A jelenetet értetlenül figyelik a tüntetők, ahogy egyikük a Le Monde-nak is elmondta, a két áldozat talán csak a szomszédos kávék teraszán üldögélt, és a jelenlévők civil rendőrnek hitték az agresszív férfit, akinek sisakján és karján is ott volt a civil rendőröket azonosító jelzés, és teljesen büntetlenül lépett fel a rohamrendőrök gyűrűjében.

Alexandre Benalla Emmanuel Macron elnökválasztási kampányának biztonsági főnöke volt, majd az elnöki Elysée-palota kezdte el foglalkoztatni, a kabinetvezető megbízott beosztottjaként.

Ő maga nem reagált a Le Monde megkeresésére, de az elnöki kabinet igazgatója, Patrick Strzoda megerősítette, hogy ő van a felvételen.

Elmondása szerint Benalla két nappal a tüntetés előtt engedélyt kért tőle, hogy megfigyelőként részt vehessen a rendőrprefektúra akciójában, tapasztalatszerzés céljából. Strzodát már május 2-án értesítették arról, hogy Benallát felismerték a tüntetésen, miközben részt vett a rendfenntartó erők bevetésén. A videókat is látta, és tájékoztatta a külföldön tartózkodó Macront, aki azt mondta, amennyiben mindez igaz, szankciókra van szükség.

Strzoda levélben értesíti arról Benallát, hogy két hétre fizetés nélkül felfüggesztik megbízatását, megváltoztatják besorolását, és ezentúl csak a palotán belüli események biztonságáért felel, a következő vétségnél elbocsátás vár rá.

Ugyanakkor a férfit a közelmúlt több fontos eseményén is látták külső terepen, többek között a július 14-ei rendezvényeken és két nappal később a vébényertes válogatott ünneplésén, amikor a focisták buszában is feltűnt.

Ráadásul, ahogy az a tegnap óta hallható kritikákban rendre elhangzik, az Elysée (illetve a rendőrség) törvényben előírt kötelezettsége lett volna, hogy az ügyészség felé jelentse a történteket.

A cikk nyomán csütörtök reggel a párizsi ügyészség indított előzetes vizsgálatot, majd a belügyminisztérium is jelezte, hogy nem adott ki engedélyt a tüntetésen való részvételre Benallának, és belső vizsgálatot rendel el a rendőrségi erőknél.

A vidéki úton lévő elnök csupán annyit válaszolt egy újságírói kérdésre, hogy a „Köztársaság megrendíthetetlen”.

További érdekes sztorik is előkerültek Benalláról, aki korábban több szocialista vezető megbízásában dolgozott, és egy volt miniszter pl. azonnal kirúgta – miután közúti balesetet okozott, el akart slisszolni a helyszínről –, állította Macron egykori kollégája a Le Monde-nak.

„Monsieur Őrzővédő” az elnöki kampány alatt leadott egy rendelést gumilövedék kilövésére alkalmas fegyverekre, pajzsokra, és tíz könnygázpisztolyra is, de a kampány vezetői döbbenten elutasították, hogy teljesen szokatlan módon fegyvereket vegyenek.

Végezetül több olyan esetet is említ a sajtó, amikor Benalla személyesen lépett fel, indokolatlanul durván rendezvények résztvevői, pl. egy kommunista aktivista vagy egy újságíró ellen. Bár az utóbbi eset az egyik köztelevíziónál történt, és az jelezte is Macron pártjánál, reakció nem érkezett.

Értetlenül reagáltak a rendőrségi szakszervezetek az eddigi hivatalos magyarázatokra, és további tájékoztatást várnak arról, hogy kerülhetett ebbe a helyzetbe egy civil, és hogyan maradhatott mindez büntetlen. A CGT illetékes szervezete a történtek azonnali kivizsgálására, és adott esetben kemény szankciókra szólította fel a belügyminisztert.

A szenátorok kérdéseire felelő kormányfő, Edouard Philippe szerint minden a legnagyobb rendben van, amennyiben Benalla „foglalkoztatója” megbüntette őt, most pedig már az igazságszolgáltatás kezében van az ügy.

Az ellenzék össztüzet zúdított a jogállam védelmében az Elysée palotára és magára Macronra. Nemcsak azt kifogásolják, hogy bárki beállhat a rendőrök közé, hanem az elnök tétlenségét is, miután tudomást szerzett az ügyről.

A baloldali France Insoumise parlamenti vizsgálóbiztosságot követel, a szocialisták az Elysée-től várnak magyarázatot, és szinte mindenki a „büntetlenség kultúráját” emlegeti, és általában Macron hatalomgyakorlásának módját kritizálják, amibe belefér egy ilyen epizód is.

A jobboldali Republikánusok, akikre ritkán jellemző, hogy tüntetők testi épségéért aggódnának, ezúttal elfogadhatatlannak nevezték, hogy Macron közeli munkatársa rendőrt játszva ütlegeljen fiatal tüntetőket. A szélsőjobboldali Marine Le Pen pártjának szóvivője közleményében arra figyelmeztetett, hogy „lassan, de biztosan Franciaország egyfajta diktatúrává válik, egy mindenható elnök kezében”.