Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soha nem voltunk még ennyire eladósodva

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rekordmagas a magyar adósok száma, június végén több mint 5 millióan szerepeltek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági alrendszerében, hozzávetőleg 30 ezerrel többen, mint egy éve – írja a Világgazdaság.

A BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. friss adataiból az is kiderül, hogy ez körülbelül 30 ezerrel többen szerepelnek a nyilvántartásban, mint egy évvel korábban.

Az év első öt hónapjában több mint 564 milliárd forintnyi új kölcsönről kötöttek szerződést a háztartások.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakossági hitelszerződések száma 43,6 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest. Ezen belül a fogyasztási hiteleknél volt a legnagyobb a növekedés (250,5 milliárd forint, az első öt hónapban 53,9 százalékkal magasabb a tavalyi azonos időszakhoz képest), ami arra utalhat, hogy egyre többen kerülnek olyan pénzzavarba váratlanul, amit csak banki kölcsönökkel tudnak megoldani.

A lakáshitelek száma is jelentősen (36,4 százalékkal) emelkedett – amivel párhuzamosan a lakásárak és az albérletárak is folyamatosan nőnek –, ami már csak azért is aggasztó, mert az idei évben lényegében folyamatosan (bár óvatosan) nőnek a lakáshitelek kamatai a romló világgazdasági hangulat, illetve az Európa-szerte beindult kamatemelés hatására. Mindez többszázezer hitel törlesztő-részletének emelkedését hozhatja, miközben a lakhatás így is az egyik legnagyobb terhet rója a magyar lakosságra, csak tavaly 900 ezer háztartás ellen kezdeményeztek ellen valamilyen indokból végrehajtási eljárást.

(via Világgazdaság, kép forrása: Pixabay.com)