Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százezer lakáshitel-szerződés törlesztése drágulhat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb drágulások jöhetnek a lakáspiacon. Egyrészt közel hatszázezer lakáshitel szerződés törlesztő-részlete drágulhat a világpiaci körülmények miatt, másrészt az új lakások építésére vonatkozó ÁFA kedvezmény kivezetése miatt milliókkal drágulhatnak az új lakások.

A Népszava írta meg, hogy júniusról-júliusra 0,14-0,85 százalékponttal emelkedtek a nem fix törlesztőrészletű lakáshitelek kamatai. Ennek oka, hogy a  világtendencia jelenleg a jegybanki kamatok kamatok emelkedése, ami a banki hitelezést is drágítja, ennek következtében pedig a bankok is egyre drágában adnak egymásnak hiteleket.

Ez a folyamat pedig emeli a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) szintjét, a nem fix törlesztésű lakáshitelek pedig ehhez a kamatlábhoz vannak kötve. A Népszava megkérdezte az MNB-t, amely szerint ez a több mint egymillió most is futó lakáshitel 62 százalékát érint.

A törlesztőrészletek fizetése pedig így is sokaknak gondot okoz. A tavalyi évben közel 900 ezer háztartás volt ugyanis az igazságügyi-minisztérium becslése szerint amely ellen valamilyen indokból végrehajtási eljárást kezdeményeztek. A KSH adatai szerint pedig az az 526 ezer háztartás amely 2016-ban rendelkezett lakáshitellel, a költségvetésének ötödét ennek törlesztésére költötte.

Ugyancsak a lakásszektorra ható változás az, hogy a kormány kivezeti az új építésű lakásokra és házakra vonatkozó 5 százalékos könnyített ÁFA-kulcsot. Ez pedig azt jelenti, hogy egy 80-100 négyzetméteres lakás közel 5 millió forinttal is drágulhat a Világgazdaság szerint.

Ez a drágulás leginkább a CSOK-ot felvevőket fogja érinteni, mivel az új lakások vásárlóinak több mint a fele CSOK-os. De hatása az egész piacon érzékelhető lesz, mert tovább drágítja az így is folyamatosan növekvő lakásárakat. Márpedig az új építésű házaknál így is áremelkedés várható, mert 2020-tól csak a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak majd használatbavételi engedményt.

Mindeközben a lakhatási válság tovább pörög Magyarországon, és úgy tűnik a kormánynak nemhogy megoldási javaslata sincsen erre a helyzetre, hanem még súlyosbítja is azt.