Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

61 napja tart az Oroszországban bebörtönzött ukrán fimrendező éhségsztrájkja

Ez a cikk több mint 5 éves.

Oleg Szencovot 2014 óta tartják fogva egy szigorúan őrzött börtönben Szibériában. Az Ukrajnában született, de orosz származású filmrendezőt terrorizmus vádjával 20 év börtönre ítélték, szabadon bocsátását többek közt már olyanok is követelték, mint Tarr Béla és az Európai Filmakadémia. Szencov május 14-én bejelentette, éhségsztrájkba kezd azért, hogy az orosz hatóságok szabadon engedjék az összes ukrán politikai foglyot.

Fotó: Oleg Szencov / Antonymon – CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Szencov ma, július 13-án tölti be a negyvenkettőt, támogatói világszerte köszöntötték születésnapja alkalmából. Édesanyja nyílt levélben kérte Putyint, kegyelmezzen fiának. A levélben azt írja, ugyan nem tudja megállapítani fia bűnösségét, de békeszerető állampolgárnak és embernek ismeri, akinek az ártatlanságában hisz.

Szencov a Krím-félszigeten született, orosz származása ellenére ukránnak vallja magát. A Viktor Janukovicsot és kormányát eltávolító 2014-es tüntetésekben aktív szerepet vállalt, támogatta az oroszok ellen harcoló ukránokat. Két hónappal az után tartóztatták le, hogy Oroszország elfoglalta a Krím-félszigetet. A vád szerint Szencov több tüzet gyújtott orosz tisztségviselők irodái előtt, valamint felrobbantott egy Lenin-szobrot. A rendező a vádakat tagadja, de ha valóban elkövette azokat, a terrorizmus vádja még akkor is szokatlan, mivel a korábbi gyakorlat alapján tulajdon elleni bűncselekmény miatt kellett volna a bíróságnak elítélnie. Ami nem húsz éves börtönbüntetést jelentett volna.

Nem csak Szencov édesanyja kérte fia szabadon bocsátását: ismert orosz és nemzetközi személyiségeken (többek közt Cate Blanchett, Wim Wenders, Andrzej Wajda és Nyikita Mihalkov is kiálltak a rendező mellett) és jogvédő szervezeteken át rengetegen tiltakoztak már fogva tartása ellen.

Mindez úgy tűnik, nem hatotta meg az orosz kormányt. Putyin még júniusban kijelentette, hogy nem tervezi Szencov szabadlábra helyezését, de azt az ötletet is visszautasította, hogy az Ukrajnában bebörtönzött Kirill Visinszkij orosz újságíróval elcseréljék. A kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinszkij szerint ugyan „tragikus” a helyzet, de maga Szencov döntött így, ezért nem érez a lehetséges következmények iránt felelősséget.