Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A menekülthajók fogva tartása és Seehofer ellen tüntettek 13 német városban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ENSZ szerint júniusban 629 menedékkérő halt meg a Földközi tengeren, július elején pedig legalább 120-an. Németország-szerte tiltakoztak az ország és a kontinens egyre kirekesztőbb menekültpolitikája ellen, és azért, mert a menekülteknek segítő segélyszervezetek hajóit fogva tartják, a segítőket kriminalizálják.

Tüntetés Berlinben, fotó: Dominik Butzmann, facebook

A Földközi-tengeren keresztül Európába menekülők száma folyamatosan csökken, a tengerbe fulladók száma júniusban mégis magasabb volt, mint az elmúlt négy évben bármikor. Ez azért lehetséges, mert a menekültek mentésére felesküdött hajókat egyre inkább akadályozzák a különböző nemzeti hatóságok. A német Lifelinet lefoglalták a máltai hatóságok, kapitánya, Claus-Peter Reisch bíróság előtt áll. A Seefuchs és Sea-Watch 3 nevű hajót sem engedik elhagyni a máltai partokat, utóbbit mindenféle jogi alap nélkül tartják fogva.

A Marseille-ben veszteglő Aquarius közleményt adott ki, amelyben arról írnak, a „tengeri politika” és a mentőhajók kriminalizációja miatt nem szállnak vízre.

Az Aquarius vált szimbólumává annak, ahogy a különböző hatóságok hátráltatják a menekülthajókat: az Orvosok Határok Nélkül hajójának június közepén 629 menedékkérővel a fedélzetén tagadta meg az olasz partiőrség, hogy partra szállhasson. A civil szervezetek munkáját az elmúlt hónapokban különböző módokon hátráltatták: számos kormány az illegális migráció támogatásával vádolja őket, és nem engedi a hajóikat kikötni, elzárják őket a bajba jutottak hollétére vonatkozó infiormációktól, a katalán Open Arms nevű hajóval az is előfordult, hogy nem szolgálták ki üzemanyaggal az olasz kikötőkben.

A veszteglő menekülthajókról származó narancssárga mellényeket tratották magasba azok a tüntetők, akik Németország-szerte 13 városban vonultak utcára a mentőhajók és a segítőszervezetek kriminalizálása ellen. Berlinben a szervezők szerint 12 ezren vettek részt a tüntetésen, de Bremában, Hanoverben, Heidelbergben, Münchenben is nagyobb tömegek jelentek meg a néhány nap alatt rendezett tüntetéseken.

A Seebrücke nevű, mentőszervezeteket tömörítő szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy a hajók a kikütőkben vesztegelnek, miközben államok vezető politikusai egynásra licitálnak a menekültellenességben, és így emberéletek esnek hatalmi játszmák áldozatául. A tüntetések résztvevői az egyre inkább jobbra tolódó német menekültpolitika, és az elmúlt hetekben a menekültpolitika szigorításáért Merkellel konfrontálódó belügyminiszter ellen is tiltakoznak. Horst Seehofer, a Bajor Keresztényszociális Unió elnöke és Merkel csütörtökön egyeztek meg abban, hogy megpróbálnak egyes menekülteket visszaküldeni azokba az országokba, ahol esetükben menedékkérelmi eljárást indíttottak, a bajor-osztrák határon pedig „transzferközpontokat hoznak létre, ahol naponta 2-5 menedékkérőt vehetnek őrizetbe.

A tüntetéseken megjelentek a mentőhajók legénységének tagjai is.

(TAZ, Junge Welt)