Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini egész nyárra kitiltaná a civil mentőhajókat az olasz kikötőkből

Ez a cikk több mint 5 éves.

A belügyminiszter és kormányfő-helyettes Matteo Salvini az olasz nyomásra migrációs kérdésre fókuszáló EU-csúcs után nyilatkozott arról, hogy az „NGO-k legfeljebb képeslapon láthatják Itáliát”, a kikötők egész nyáron zárva maradnak számukra, még üzemanyagot sem vételezhetnek.

A szélsőjobboldali Liga vezére, úgy tűnik, folytatni és fokozni kívánja a civil mentőhajók elleni fellépést. Ez és a migránsellenes retorika, illetve feltehetően a romákat stigmatizáló nyilatkozatai is jelentősen növelték Salvini és pártja népszerűségét.

A márciusi választásokon 17 százalékot szerzett Liga ma már több közvélemény-kutatás szerint is előzi koalíciós társát, az 5 Csillag Mozgalmat, amely már nem éri el 4 hónappal ezelőtti 32,7 százalékos eredményét.

A tiltásnak Salvini adott némi nacionalista svungot is, bár Soros neve nem került elő: „Külföldi NGO-k, külföldi legénységgel, külföldi lobogó alatt és külföldi intézmények finanszírozásával nem tehetik be ezentúl a lábukat Olaszországba” – közölte.

A miniszter ismét azzal vádolta meg a civileket, hogy „tudatosan vagy akaratlanul” a csempészek kezére játszanak. Azt is hozzátette, hogy Olaszország, más államokkal egyetemben, továbbra is folytatja azoknak mentését, akiket meg kell menteni – írja a The Local olasz kiadása.

Zárjuk a kikötőket! – a fenti kép Salvini reakciója Facebookon az Open Amrs utolsó mentőakciójára.

Nem sokkal Salvini nyilatkozta után érkezett a hír, hogy legalább százan, köztük öt csecsemő veszett a tengerbe a líbiai partoknál. Az elsüllyedt hajókból csak 16 embert sikerült kimenteni.

Ebben a zónában tartózkodott a jelenleg egyetlen, mentésre felkészült és operatív civil hajó, amelyet a katalán Proactiva Open Arms üzemeltet. Az Open Arms az elmúlt napokban eddig példátlan bánásmódban részesült a máltai és olasz hatóságok részéről, az utóbbiak még azt is megtagadták, hogy üzemanyagot vételezzen a máltai kikötőkben.

Az Open Arms tapasztalatai ellentmondanak Salvini azon állításának, hogy az olaszok folytatják a rászorulók mentését. Ugyanis informálisan ők is értesültek a bajba jutott csónakokról, egy katonai repülő rádióüzenetéből. Csakhogy a rendszerint eljáró olasz hatóságok nem riasztották őket, csak másfél órával később kaptak hivatalos információt a máltai koordinációs központtól.

Ők jelentkeztek be a római központnál, hogy szükség van-e a segítségükre, az olaszok azonban a líbiaiakat mozgósították. Néhány órával később hallottak a feltehetően több mint 100 ember halálát okozó tragédiáról.

Bár az Open Arms üzemanyag-tartalékai szűkösek, a kapitány szerint mindenképpen próbálkoztak volna a mentéssel, ha hívják őket. A történtek alapján azonban úgy tűnik, már nem az életek mentése a prioritás a térség európai államai számára.

Az Open Arms mentőakciója, fotó: Gabriela Sánchez, eldiario.es

A katalán hajó azóta Spanyolország felé vette az irányt, az úton sikerült kimenteniük 59 embert, a líbiai partok közelében – a nagyrészt afrikai utasok tapsolva, ölelkezve, néhányan sírva ünnepelték, hogy nem egy líbiai, hanem spanyol hajó vette fel őket.

Salvini mentőhajók elleni kirohanásaival nem mindenki tud azonosulni a koalíciós partner 5 Csillag Mozgalomban (M5S). Az alsóház elnöke, Roberto Fico egy szicíliai hotspotot látogatott meg szombaton, ahol jelezte, nem ért egyet a kikötők lezárásával. Szerinte a mentőhajók kiemelkedő munkáját el kell ismerni, és a bevándorlásról „ésszel és szívvel kell dönteni”.

Hasonlóképpen nyilatkozott egy M5S-es szenátor asszony is, a párt vezetője, Luigi di Maio azonban ismét kiállt Salvini mellett és a mentőhajók ellen. Kérdés, meddig tudja fenntartani ezt a kettősséget az 5 Csillag, amelynek nem biztos, hogy előnyös, ha a belpolitika továbbra is a migrációs kérdés körül forog.

Az Open Arms Barcelonában kapott kikötési lehetőséget, elvileg szerdán rakhatja majd partra, öt napi hajózás után, utasait. Ada Colau, Barcelona polgármestere Twitteren mondott köszönetet azért, hogy „nem adják fel a kegyetlen és embertelen európai politikákkal szemben. Barcelona tárt karokkal vár benneteket.