Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem ítélik el a Noir Désir volt énekesét felesége halála kapcsán

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rády Krisztina műfordító nyolc évvel ezelőtti öngyilkosságának kapcsán Yael Mellul, a feminista Femme et Libre (Nő és Szabad) egyesület elnöke tett feljelentést a bordeaux-i ügyészségen. A feljelentés alapján június 3-án újraindították a vizsgálatot nem szándékosan halált okozó fizikai erőszak és pszichológiai nyomásgyakorlás gyanúja miatt. A vizsgálatot most vádemelés nélkül beszüntették.

A sokáig a francia rockzene egyik vezető alakjaként is ismert Bertrand Cantat-t 2004-ben egy vilniusi bíróság nyolc év szabadságvesztésre ítélte, mivel úgy megütötte akkori barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt, hogy a nő halálos sérülést szenvedett. Jó magaviseletéért azonban végül már 2007-ben szabadlábra helyezték, ekkor tért vissza korábbi feleségéhez, Rády Krisztinához, és két közös gyermekükhöz.

Rády Krisztina 2010-es öngyilkosságának körülményei 2013-ban láttak napvilágot, ugyanis ekkor fedeztek fel egy hangüzenetet, amit a magyar kulturális szervező Rády a szülei üzenetrögzítőjén hagyott fél évvel öngyilkossága előtt. Ebben férjét erőszakos embernek írja le, aki „rémálommá változtatta a szerelmüket”, valamint sorozatosan bántalmazza. Az üzenetben Rády közli, hogy ugyan most nincs ereje hozzá, de majd igyekszik megszökni valahogy a lányukkal.

„Bertrand-nal ilyen súlyos állapotban nem lehet tiszta fejjel gondolkodni, és a félelem miatt alig mer az ember levegőt venni” – közölte szüleivel a nem sokkal később magát felakasztó Rády Krisztina.

A 2010 óta, szabadon bocsátása feltételeinek kitöltése után a zenei világba visszatérő Cantat ügyvédje szerint a vádak „hazugságokon alapulnak”, szerinte ezt az is bizonyítja, hogy az elhunyt szülei se támogatták ezt az újabb eljárást lányuk halálával kapcsolatban.

2013-ban, amikor szüleinek hagyott üzenetét felfedezték, és nyilvánosságra hozták, a francia ügyészség már egyszer újraindította a nyomozást, de akkor is megszüntették az eljárást a zenész ellen. Yael Mellul 2014-ben is feljelentést tett az ügyben, akkor sem született vádemelés.

Forrás: MTI, index.hu

FONTOS! Ha ön is tapasztal családjában, vagy környezetében családon belüli bántalmazást, vagy gyanakszik rá, kérjük forduljon segítségért, az alábbi szervezetek akár anonim módon is foglalkoznak bajbajutottak megsegítésével:
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület
Honlap: www.nane.hu, ingyenesen hívható telefonszám: 06-80-505-101 (MINDEN HÉTKÖZNAP ESTE (SZERDA SZÜNNAP) 18 ÉS 22 ÓRA KÖZÖTT)
PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata
Telefon: 06-70-252-5254 szerdánként 16 -18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig hívható.
E-mailen: [email protected]
OKIT – Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
Telefon: 06 80 20 55 20, minden nap 24 órán keresztül hívható.
Rendőrség, mentőszolgálat
Telefon: 112