Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lovász László: Egy kutatás attól tudományos, hogy a tárgyát nem a politika jelöli ki

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lovász László, az MTA elnöke nagyon sajnálja, hogy a minisztériumban lesöpörték az akadémia kutatási finanszírozásra vonatkozó alternatív javaslatit – ezt az RTL Klub péntek esti híradójában mondta el. Hozzátette, az MTA nagyon sokszor kifejtette már, hogy készen áll az ország innovációs tevékenységének javítására, de ehhez időre és bizalomra volna szükség a kormány részéről.

Az akadémia elnöke azt is hangsúlyozta, hogy bármi is lesz, a jövőben is kiállnak kutatóik érdekeiért és szabadságért. Arra vonatkozóan, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Hírlap hasábjain megjelent interjúban mondott, azaz, hogy „véget kell vetni annak, hogy a kutatásokra szánt forrásokat olyan alapon osztjuk el, hogy mindenki azt csinál, amit akar,  Lovász szerint a miniszter az alapkutatások lényegét érti félre, hiszen a kutatók nem azt kutatják, amit ők szeretnének, hanem a tudomány belső logikája és a világszerte elért legfrissebb eredménynek határozzák meg a kutatás fókuszát.

Szerinte a kutatást nem szabadna politikai céloknak alárendelni, a tudományos kutatás attól lesz tudományos, hogy nem előre kitűzött politikai célok, hanem az igazság megismerésének a vágya vezérli.

Mint ismert, az MTA szerdán tette közzé alternatív javaslatait: azt kérték, a kormány halassza el egy évvel a forrásátcsoportosítást, hogy megfelelő módon meg lehessen vitatni az ügyet. Arra az esetre, ha ez nem történne meg, egy második javaslatot is előterjesztett az Akadémia – ennek értelmében ugyan valóban kerülnének át források az innovációs minisztériumhoz, de a kutatóintézeti hálózat alapfinanszírozása az MTA felügyelete alatt maradna. A minisztérium mindkét alternatív javaslatot elutasította.

(RTL Klub)