Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler egyeztetne az otthonápolás elismeréséért küzdő szervezetekkel

Ez a cikk több mint 5 éves.

Június 27-én kezdődött a költségvetés általános vitája, ezzel egyidőben pedig a Kossuth téren tartott demonstrációt az otthoni ápolás munkaként való elismeréséért a Cseve Csoport, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és az aHang.

„A családi pótlékkal együtt is maximum 75.810 forintból kell két embernek megélnie, ami egyszerűen lehetetlen, még Magyarországon is. Ez tarthatatlan helyzet!” – írták felhívásukban.

A szervezetek azonnali intézkedésként azt követelték, hogy 50 ezer forinttal emeljék a kiemelt ápolási díjat, és 2019. január 1-től minősítse át a kormány legalább minimálbéres munkaviszonnyá vagy foglalkoztatási jogviszonnyá, ezzel párhuzamosan pedig szakértői csoportok javaslatai alapján bővítse a jogosultak körét.

Az aHang petíciót készített Novák Katalinnak, Kásler Miklósnak, Varga Mihálynak  és Fülöp Attilának címezve, amit a múlt heti tüntetésen át is adtak a Parlamentbe igyekvő képviselőknek, amit a Fidesz képviselőin kívül mindenki el is fogadott. Varju László, a Költségvetési Bizottság elnöke még ígéretet is tett arra, hogy a legközelebbi ülésen a bizottság elé terjeszti a javaslatot: közösen nyújtsák be az országgyűlésnek az otthoni ápolás támogatásának átalakítását, megemelését.

Ám sajnos ahogy az szinte borítékolható volt, a Költségvetési Bizottság kormánypárti tagjai tegnapi ülésükön leszavazták az otthoni ápolás körülményeinek javítását szolgáló megoldáscsomagot.

Az ellenzéki képviselők egyöntetű támogatása ellenére a többségben lévő kormánypárti képviselők leszavazták, hogy a kiemelt ápolási díj január elsejétől minimálbéres munkaviszonyt jelentsen és azonnal emelkedjen legalább 50 ezer forinttal.

De talán még nincs minden veszve:

„Szeretnénk azt hinni, hogy az elmúlt hónapban zajló kampánynak, a most már 22 ezer aláírásnak és a nagy médiafigyelemnek köszönhetően is a kormány felismerte az érintettek szükségleteit, a társadalmi támogatottság mértékét és nyitott a párbeszédre.”

– írják a szervezetek mai sajtóközleményükben arra reagálva, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter végre reagált a megkeresésükre és július 12-re egyeztetésre hívta a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnökét, Csordás Anettet.

A petíció aláíróinak száma naponta 1000-rel nő, a kampány így most már a 45 ezres célszámra koncentrál – ennyi aláírást szeretnének gyűjteni az elkövetkezendő napokban, hogy szemléltessék annak a tömegnek a nagyságát, amely érintett az ügyben és megmutassák az össztársadalmi támogatottságot.

Annak ellenére, hogy Kásler Miklós egyeztetésre hívta a szervezetet, – ami lássuk be, ingencsak ritkaságszámba megy – fel vannak készülve a legrosszabbra is:

ha az egyeztetések nem járnak sikerrel, július 16-ára újabb demonstrációra hívják az érintetteket és szimpatizánsainkat és azt ígérik, nem állnak le az akciókkal, amíg el nem érik céljukat: az otthoni ápolást végzők munkájának méltó elismerését.

Címlapkép: MTI Fotó/Illyés Tibor