Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két hónap fogvatartás után láthatta újra édesanyja hétéves kislányát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Május elsején lépte át a mexikói-amerikai határt kisfiával Buena Ventura Martin-Godinez, aki családjával hazájában, Guatemalában halálos fenyegetéseket kapott a helyi maffiától. A CNN tudósítása szerint férje és kislányuk egy héttel később indultak utánuk, ám eközben Jeff Sessions, amerikai főügyész bejelentette a zéró tolerancia elvét az Egyesült Államok határain, aminek következtében a Bevándorlásügyi és Vámhivatal (ICE) megkezdte az illegális határátlépők bűnügyi őrizetbevételét.

Martin-Godinez beszámolt róla, hogy mivel neki otthon nővérként, illetve férjének vállalkozóként stabil jövedelme volt, a helyi bűnöző csoportok felfigyeltek rájuk, és őket és gyermekeiket is megfenyegették: vagy fizetnek, vagy bántódásuk esik. Ezek után döntöttek úgy, hogy elhagyják hazájukat.

Miután a hétéves kislány őrizetbe került, édesanyja kétségbeesetten próbált kapcsolatba kerülni vele. Egyszer sikerült telefonon beszélniük, akkor a kislány erős fogfájásra és lázra panaszkodott (később kiderült, hogy egy foga elfertőződött). A későbbiekbe az anya üzeneteket hagyott a szociális szolgálatnál lányának, és könyörgött – hiába – hogy hadd látogassa meg.

Miután két hónapja várta kétségbeesetten a lányával való találkozást Martin-Godinez, végül vasárnap sikerült újralátniuk egymást: az amerikai hatóságok ekkor engedték szabadon a kislányt, aki édesanyjával együtt a floridai Miamibe utazott. Újságíróknak azt nyilatkozta az anyuka, hogy

Boldog vagyok, hogy a kislányom velem van, de ugyanakkor a férjem még mindig börtönben ül, és azzal fenyegetik, hogy visszatoloncolják Guatemalába. Azért menekültünk el, hogy új életet kezdjünk itt, ha hazaküldik őt, az élete veszélyben forogna.

Az ICE közfelháborodást kiváltó, gyermekeket őrizetbe helyező tevékenységének magyar vonatkozása is van. A mindössze 2 évés Levente fogságba helyezéséről a múlt héten írt a BuzzFeed. A kisfiút Bronxban tartják fogva, miközben szülei tőle 610 kilométerre, Buffalo-ban kerültek őrizetbe. A cikk szerint Kumin Ferenc New York-i magyar főkonzul meglátogatta Leventét az őrizetben, és „elégedett volt a gyerek fogvatartásának körülményeivel” (Mondjuk megjegyezte, hogy a baba nem igazán eszik, ami aggasztó). A Blikk-re hivatkozva az Index most úgy tudja, hogy Leventét még a héten hazaengedhetik a fogságból.

Forrás: CNN, BuzzFeed, Blikk, Index
Kép: Pixabay