Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még inkább kiherélik az ellenzéki pártokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Államkincstár (MÁK) vasárnapi közleménye szerint júliustól csökkentik azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, melyeknek finanszírozásánál az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendellenességeket állapított meg tavaly év végén. Ez a döntés az összes parlamenti pártot érinti, kivéve a Fideszt és a KDNP-t.

A MÁK döntése legsúlyosabban a Jobbikot érinti, mivel a párt addig nem juthat közpénzhez, amíg a megkezdett levonás nem fedezi a rájuk kiszabott büntetést.

2017 végén robbant az ÁSZ-ügy, a szervezet akkor nyilvánosságra hozott jelentései szerint szinte az összes ellenzéki párt részesült tiltott pártfinanszírozásban, ezért a Számvevőszék kisebb-nagyobb büntetéseket szabott ki rájuk (ahol a kisebb relatív, hiszen minden pártot sokmillió forintra büntették). A legnagyobb büntetést messze a Jobbik kapta, nekik 662 millió forintot kellett volna befizetniük, az LMP-nek 8,8 milliót, a DK-nak 16 milliót, az Együttnek 19 milliót, a Liberálisoknak 10 milliót, de az ÁSZ az MSZP-re és a Párbeszédre is rótt ki büntetést.

Akkor több párt is kijelentette, önként nem fogják befizetni a büntetést, mivel az ÁSZ indoklását elfogadhatatlannak tartották. A Jobbik annak ellenére döntött így, hogy a párt adománygyűjtést szervezett azzal a céllal, hogy az ÁSZ által követelt hatalmas összeget ki tudja fizetni. A gyűjtésből több mint 100 millió forint jött össze, de mint kiderült, ezt a pénzt a Jobbik végül a kampányra költötte.

Az ÁSZ-büntetés befizetésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére haladékot kaptak a pártok, aki azt javasolta a NAV-nak, ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően annak érdekében, hogy az összes megbüntetett párt zavartalanul részt vehessen a választási kampányban.

Ez a haladék mostanra járt le, a pártok pedig nem kerülhetik el a befizetést, mivel az Államkincstár a költségvetési támogatásukból vonja le az összeget.

A MÁK intézkedése a DK-ra, a Párbeszédre, az MSZP-re, az LMP-re és a Jobbikra vonatkozik, a legsúlyosabban pedig a Jobbikot érinti, mivel a párt semennyi közpénzhez sem juthat, amíg nem törlesztette a teljes tartozását. A Liberálisokat és az Együttet azért nem érinti, mert nem érték el az 1 százalékos küszöböt, így eleve nem kaphattak költségvetési támogatást. Tőlük az ÁSZ már korábban levonta a büntetést.

A pártok költségvetési támogatása egyébként úgy oszlana meg a következő négy évben, hogy a 75 százalékát a választások eredménye alapján kapnák a pártok (tehát a Fidesz 45,8 százalékot, a Jobbik 21,9-et, az MSZP 11,2-t, az LMP 6,6-ot, a DK 6-ot, a KDNP 4,6-ot, a Momentum 2,3-at, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1,2 százalékot), a maradék 25 százalékot pedig egyenlő arányban osztanák szét az összes párt között.

Tehát az ellenzéki pártok a Fidesz költségvetési forrásának eleve csak a töredékét kapnák, de az Államkincstár intézkedése még tovább fogja nehezíteni fennmaradásukat.