Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP nem fog fizetni az Állami Számvevőszéknek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem fogja kifizetni az LMP azt a 8,8 millió forintos büntetést, amit az Állami Számvevőszék helyezett kilátásba. Ungár Péter, a párt elnökségi tagja a HírTV pénteki műsorában azt mondta,

„abszurd lenne kifizetni valamit, amit mi ilyen szinten cáfolunk.”

Az LMP egyébként ma küldte meg észrevételeit a számvevőszéknek, amely azzal vádolja a pártot, túl alacsony áron bérel irodát. Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, tételesen cáfolták a számvevők megállapításait arról, hogy alacsony lenne az LMP 400 ezer forintos irodabérlési költsége.

(MTI Fotó: Mónus Márton)

A szóvivő koncepciós eljárásnak nevezte a vizsgálatot, és kijelentette: az ÁSZ a törvényi előírások ellenére sem hozta nyilvánosságra, milyen módszertan szerint nézte át a pártok irodabérlésének pénzügyi adatait. Még azt az értékbecslői véleményt sem adták át számukra, amely alapján 600 ezer forintra taksálták a bérleti díjat – fűzte hozzá.

A Mérce írta meg elsőként, hogy a számvevőszék karácsony előtt öt ellenzéki párt, a DK, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és a Liberálisok esetében is többmilliós bírságokat helyezett kilátásba. Mindezt azután, hogy a Jobbikot 660 milliós büntetéssel sújtotta az egykori fideszes politikus, Domokos László által vezetett testület.

„A Párbeszédnek nincs mitől tartania”

A másik zöldpárt, a Párbeszéd csütörtökön küldte meg észrevételeit az ÁSZ-nak.  Béres András, a tömörülés elnökségi tagja közleményében azt kifogásolta,

„nem ismerhetjük meg annak az okiratnak a megállapításait, amelyre alapozza a bírságot az ÁSZ, így ezzel vitába szállni sem tud a párt.”

Azt is hozzátette, az „ÁSZ megállapításai a Párbeszédet olyan dolgokért sújtaná bírsággal, amelyeket az előző ellenőrzés során, amikor 3 revizor hónapokon keresztül személyesen is ellenőrizte a pártot, rendben lévőnek talált.”

A pártnak kéthavi működési költségébe kerülne kifizetni a kilátásba helyezett büntetést, de Béres leszögezi, ha a számvevőszék törvényesen és méltányosan jár el, a Párbeszédnek nincs mitől tartania.

Az adatvédelmi hatóság vizsgálódik az ÁSZ-nál

A Magyar Nemzet információi szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálatot indít a számvevőszéknél, mert az Együtt ellen megfogalmazott egyik vádjuk különösen védett személyes adaton alapszik, amelyről a testületnek nem lehetne tudomása. Az ÁSZ ugyanis azt állítja, az Együtt adományként könyvelt el 2015-ben 62 ezer forintnyi tagdíjat, pedig arról nem is lehetne tudomása, ki tagja a pártnak, így arról sem, hogy a kérdéses összeg tagdíj-e.

Az Együtt elnöke, Juhász Péter szerdán ezzel szembesítette is az ÁSZ szóvivőjét, Horváth Bálintot, ám ahogy az a pártelnök által nyilvánosságra hozott videófelvételből kiderül, a szóvivőnek nem voltak megnyugtató válaszai a törvénysértés gyanújára.

(Mérce / MTI / HírTV / Magyar Nemzet)