Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump ellen tüntetnek Amerika-szerte

Ez a cikk több mint 5 éves.

Országszerte tüntetéseket szerveznek jogvédő- és szakszervezetek az Egyesült Államokban szombaton Donald Trump elnök szigorú bevándorláspolitikája ellen és a legfelsőbb bíróság függetlenségéért.

„A családok összetartoznak!” – AZ USA 50 államában összesen több mint 750 eseményen demonstrálnak ezzel a szlogennel szombaton az amerikai kormány bevándorláspolitikai gyakorlata ellen, amelynek eredményeképpen a déli határon átlépő gyermekek ezreit szakították el szüleiktől. A legnagyobb méretű megmozdulásnak a washingtoni tüntetés ígérkezik: több előzetesen több ezer ember jelenlétére számítanak a szervezők a Fehér Ház előtt.

Noha Trump szóban már visszakozott, és enyhítette az intézkedéseket, a legtöbb gyermek még mindig nem találkozott újra a szüleivel. Noha a kilátásba helyezett gyakorlat nem jár családok szétszakításával, nem ígérkezik sokkal humánusabbnak a új koncepció sem, amelynek keretei között a gyermekek szüleikkel együtt zárják a bevándorlók számára kialakított táborokba.

A tüntetések főkoordinátori teendőit ellátó szakszervezeti vezető a Guardian kérdésére válaszolva elmondta, a demonstrációkkal eredetileg az embertelen bevándorláspolitikára szerették volna felhívni a figyelmet, utólag azonban a megmozdulás tematikáját kiterjesztették Trump több muszlim többségű országra vonatkozó beutazási tilalmára is, amelyet kedden a legfelsőbb bíróság is jóváhagyott. Ebből kifolyólag, illetve annak apropóján, hogy Anthony Kennedy főbíró nyugdíjba vonulása nyomán Trump jobboldali túlsúly előidézésére törekszik a legfelsőbb bíróság összetételében, az igazságszolgáltatás függetlenségét is zászlajukra tűzik a tüntetők.

A különböző szakszervezetek és a MoveOn jogvédő szervezet mellett a tüntetés fő partnere az a korábban már óriási Trump-ellenes tüntetéseket szervező Women’s March nőjogi mozgalom is, amelynek csütörtöki washingtoni akciója során majdnem nőt vették őrizetbe – köztük a híres színésznőt, Susan Sarandont is –, mert a rendőrség szerint engedély nélkül tüntettek a szenátus épülete előtt.

(TheGuardian)