Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A spanyol és görög baloldali kormányfők menthetik meg Merkel kancellári székét

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Nesze semmi, fogd meg jól” – így is jellemezhető a csütörtök-pénteki EU-csúcs, amelynek célja újfent az volt, hogy megoldásokat találjon a korábbi évekhez képest egyébként már nem is annyira erős migrációs nyomásra.

A nyomás azonban annál nagyobb Angela Merkel német kancelláron, akinek viszonya saját szövetségesével, a bajor CSU-val annyira megromlott a migráció miatt, hogy már a kenyértörés sem elképzelhetetlen.

Amint arról mi is beszámoltunk, a tagállamok vezetői főként elvontabb kérdésekben jutottak olyan puha megegyezésre, amely lehetővé teszi, hogy az ellentétes érdekeket képviselő felek is győzelemként állíthassák be a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát. A V4-ek, köztük Magyarország, megelégedettséggel nyugtázhatják, hogy a kötelező kvóta rendszere továbbra is jég alatt marad, a kötelező elosztás követelő olasz kormány pedig ígéretet kapott az Unió területén kívül felállítandó táborokról, ahová a Földközi-tengerből kimentett menekülteket szállítanák, míg menedékkérelmi eljárásuk lezajlik.

Angela Merkel, Pedro Sánchez és Alexisz Ciprász (Fotó: Twitter / La Moncloa)

A táborok kérdésében ennél több konkrétum nem hangzott el, főleg, hogy egyetlen EU-val szomszédos harmadik ország sem jelentkezik önként, hogy helyet adjon a táboroknak. Áthidaló megoldásnak az Unió területén felállítandó zárt táborok ötlete is bekerült a zárónyilatkozatba, konkrétumok azonban erről sem hangzottak el.

Merkel problémájára szintén csak nagyon puha megoldás született. A német kancellárt azzal zsarolja bajor szövetségese, hogy lezárja a német-osztrák határt, amennyiben a csúcson nem születnek garanciák arra, hogy a menekültek nem mennek tovább abból az országból, ahol először az Unió területére léptek. A zárónyilatkozatban szerepel a tagállamok erre irányuló szándéknyilatkozata, de valódi intézményes garanciák nem születtek, így kérdéses, hogy ez csökkenteni tudná-e a német jobboldalon belüli feszültségeket.

A tegnapi nap folyamán épp ezért Merkel külön megállapodást is kötött a spanyol és görög kormányfőkkel, amelynek értelmében a két dél-európai ország vállalja: visszafogadják az osztrák-német határon elfogott menekülteket, akiket már a két ország valamelyikében regisztráltak. Hasonló egyezségere szeretett volna jutni az olasz kormánnyal is, ám azok kikosarazták a kancellárt.

Mindenesetre ez már sokkal konkrétabb garanciának tűnik, nem meglepő, hogy pénteken Merkel azt nyilatkozta, a megállapodás nem csupán kielégíti a CSU követeléseit, de túl is szárnyalja azokat.

A háromoldalú egyezség azt is jelzi, hogy a migrációs politika területén Merkel szintén a „kétsebességes” Európa koncepciójával kísérletezik. Mivel rengeteg érdekellentét húzódik a tagállamok között, Merkel megpróbálja maga köré gyűjteni azokat a kormányfőket, akikkel hasonló állásponton vannak, és velük külön migrációs keretet létrehozni.

A kancellár péntek este tájékoztatta koalíciós partnereit a csúcstalálkozó eredményeiről, és a hétvége folyamán valószínűleg ki is derül, elegendő lesz-e ez kancellári pozíciója megőrzéséhez, illetve a CDU-CSU pártszövetség életben tartásához.

A sors különleges fintora, hogy amennyiben sikerrel jár, a legtöbbet két baloldali kormányfőnek, Alexisz Ciprásznak és Pedro Sáncheznek köszönheti majd.

Frissítés (15:30) – Magyarországgal is hasonló dealt kötött Merkel

A DPA német hírügynökség úgy tudja, Merkel összesen 14 tagállammal, köztük Magyarországgal kötött hasonló visszafogadási megállapodást. Az információk szerint a német kancellár hazánk mellett még Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is megállapodott.

A magyar kormány cáfolta a DPA értesüléseit.

(444)