Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Németh Szilárd szerint megfelelően zajlott a török választás, ahol fegyveresek tömték a szavazólapokat az urnákba

Ez a cikk több mint 6 éves.

Német Szilárd mint ahogy a 444 észrevette reggel, a korábban a miniszterelnökségtől állami támogatást kapó Heti Tv Pirkadat című műsorában fejtette ki a véleményét a török választásokról.

Németh Szilárd szerint „Törökország a NATO-nak egy megbízható tagja”, és „az európai demokráciáknak megfelelően zajlott a választás”. Sőt hozzátette:

„Nyugat-Európában nyilvánvaló, azok, akik ezt nem tudják megcsinálni, azok persze irigykedve, meg – hogy mondjam – fintorogva nézik ezt az egészet” – majd azt is elmondta: „ugye nálunk is valami hasonló eredmény született, Napnál világosabb, ahol normálisan mennek a folyamatok, azt az emberek támogatják”.

A tegnapi török választásokra végig a csalás gyanúja vetült. Az új választási szabályok szerint például megszüntették a vidéki kistelepülések szavazóköreit, így voltak akiknek kilométereket kellett menniük szavazni, ezt a Kurd területen még hozzá, katonai ellenőrzőpontokon keresztül.

Választási közvetítésünkben írtunk arról, hogy több helyen is az ellenzékinek számító falukból érkezőket a katonák nem engedték szavazni, de volt olyan hely is például Urfa ahol a helyi kiskirály fegyverrel ment körbe és szavazólapokat pakolt az urnákba.


Egy ilyen ügy körüli vitában meg is ölték az ellenzéki Jó párt egyik helyi vezetőjét.

Sőt ma délután az EBESZ megfigyelői is azt mondták el súlyos gondok voltak a török választásokkal, nem voltak egyenlőek a feltételek.