Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több csalást dokumentálnak a török választásokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Arra a 2016-os puccs utáni helyzetben mindenki számított, hogy a választások menete nem lesz tiszta, de ami a délkeleti, főleg ellenzéki, HDP-s Şanliurfa tartományban a nap folyamán történt, még a törököket is meglepte.

A kormánypárt helyi erős embere Ibrahim Yıldız pár napja már lövöldözésbe is keveredett, emberei egy Suruçban tartott kampánykörútja során a piacon kerültek összetűzésbe a baloldali HDP-t támogató boltosokkal, és az egyik árus fiát meg is ölték. A fiú bátyja telefont kapott arról, mi történt, fegyvert ragadott és a helyszínre sietett barátaival. A kialakult konfliktusban a testvér, és Yıldız bátyja is megsérült, utóbbi bele is halt sebeibe, de rajtuk kívül még 7 sérültet szedett az incidens.

A pattanásig feszült helyzetben köszöntött be a vasárnapi választás, amelyen Yıldız, nyilván a kialakult konfliktus miatt, semmit sem bízott a véletlenre. A kisebb urfai, kurdlakta falvakban emberei elállták sok szavazó útját, de Suruç városában is tömegesen szavaztak mások helyett, nagy elégedetlenséget váltva ki.

A mobilos felvételek elterjedtek a Twitteren, és Törökországban jelelnleg épp az #UrfábanLopjákElAVálasztásokat (#UrfadaOyÇalınlıyor) hashtag a legnépszerűbb.

A csalás olyan nyilvánvaló módokon folyt, hogy azt már le kellett állítani. Yıldız néhány embere például nyíltan vitte be az előre kitöltött szavazatokkal teli urnát a helyi középiskolába. Azóta ezeket az urnákat érvénytelenítették.