Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cserben hagyja az állam az idősödő dolgozókat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormány eddig Munkahelyvédelmi akciótervvel segítette az 55 év felettiek munkavállalását, most viszont megszüntetni készül az utánuk járó úgynevezett szociális hozzájárulási adót. A munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó 2016-ban még 27% volt, 2017-ben már 22%, 2018-ra pedig 19,5 százalékra csökkent, ami éves szinten 117 ezer forint kedvezményt jelent az 55 év felettieket foglalkoztató munkáltatóknak – írja a Népszava.

Varga Mihály pénügyminiszter szerint nem szükséges ezt a kedvezményt fenntartani, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még ennél is kedvezőbb lesz, mivel utánuk már nem kell majd szociális hozzájárulási adót fizetni. A miniszter csupán azt felejtette ki számításaiból, hogy a nyugdíjkorhatár születési dátumtól függően 58-65 év, tehát mindenképp eltelik néhány, vagy akár sok munkával töltött év is az 55 éves kor és a nyugdíjazás között.

Az 55 év felettiek munkaerőpiaci helyzete pedig egyáltalán nem egyszerű: a munkáltatók  inkább a fiatal korosztályt részesítik előnyben: 45 év körül húzzák meg a határt, efelett nem szívesen vesznek fel munkavállalókat. Mindezt a statisztikák is megerősítik: az 55-64 éves korosztály alig több, mint fele dolgozik, de még az ebből a korosztályból kikerülő diplomás álláskeresőknek is nehéz dolguk van: a Restart-up 45 év felettiek munkavállalását segítő cég tavalyi kutatása során arról számoltak be,

valószínűleg életkoruk és az azzal kapcsolatos sztereotípiák miatt folyamatosan elutasításba ütköznek, a sokadik állásinterjún sem járnak sikerrel annak ellenére, hogy felsőfokú végzettséggel és nyelvtudással rendelkeznek.

Tavaly az akkori  munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár, Simon Attila István is felhívta a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb szükség van az uniós és a magyar munkaerőpiacon is az idősebb munkavállalókra. Ezért lett része az állam Munkahelyvédelmi akciótervének az 55 év felettiek szociális hozzájárulás kedvezménye, ösztönözve ezzel az idősebb munkavállalók foglalkoztatását.

A munkahelyvédelmi akció 2013-as indulása óta 500 milliárd forintot spórolt meg a munkáltatóknak, ennek legnagyobb része – 200 milliárd forint – az 55 évesnél idősebbek foglalkoztatása után járó kedvezmény volt.

Jelenleg nagyjából 689 ezer 55-64 éves korú magyar munkavállaló van,  az Európai Munkavédelmi Ügynökség vizsgálata szerint viszont a magyar munkahelyek csupán 9 százaléka rendelkezik olyan programmal, amely segíti dolgozóit, hogy a nyugdíjkorhatár eléréséig vagy azután is dolgozhassanak.

Az idősebb korosztály munkavállalását még a jelenleg uralkodó munkaerőhiány sem segítette elő, és persze az utánuk járó adókedvezmény sem tett csodát, mégis elég drasztikus, hogy az utolsó ösztönzést is eltörli a kormány, totálisan cserben hagyva ezzel a még dolgozni kényszerülő, néhány évvel a nyugdíj előtt álló munkavállalókat. Az adókedvezmény megtartása mellett egy sokkal átfogóbb rendszerre lenne szükség, hogy a cégek nyitottabbak legyenek az idősebb munkavállalók foglalkoztatására is.