Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brexit: a BMW és az Airbus lelépéssel fenyeget, a britek többsége pedig hajlik egy második népszavazásra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtök-péntek folyamán két, Nagy-Britanniában jelentős mennyiségű dolgozót foglalkoztató nagyvállalat, a BMW és az Airbus jelentette be, hogy nem tetszik nekik a britek EU-ból való kilépése körüli bizonytalanság, és mindkét vállalat kilátásba helyezte, hogy ha rövid időn belül nem születik világos megegyezés a vámok és a szabad piac kérdésében az Egyesült Királyság kormánya és az Európai Unió közt, akkor elköltöztetik üzemeiket.

A BMW 8.000, az Airbus 14.000 dolgozót alkalmaz az Egyesült Királyságban. A német autógyártó a nyár végéig szeretne világos forgatókönyvet látni, míg a repülőgépgyártó akkor lépne le, ha a britek anélkül hagynák el a közös piacot és a vámúniót, hogy megállapodás születne az uniós államok és Nagy-Britannia közti kereskedelem szabályairól.

A napra pontosan két évvel ezelőtt megesett, EU-ból való kilépésről szóló népszavazást követően kormányra kerülő Theresa May Brexit-forgatókönyve a vámúnióból és a közös piacból való kilépést szorgalmazza. A konzervatív miniszterelnök eközben nyitva hagyja annak a lehetőségét, hogy a felek 2019. márciusában a Brexit utáni kereskedelmet szabályozó alku nélkül álljanak fel a tárgyalóasztaltól.

Kora délutánra az EU-ban maradást pártolók tüntetést szerveztek Londonba, a tüntetésen Anna Soubry konzervatív és David Lammy munkáspárti képviselő, valamint Sir Vince Cable, a Liberális Demokraták vezetője is fel fog szólalni. Egy szélsőjobboldali, EU-ellenes ellentüntetésre is sor kerül majd, noha vélhetően jóval kevesebb résztvevővel.

A maradás-párti tábor legnagyobb szervezete, az  Open Britain egy második népszavazás mellé toboroz támogatókat, amelyre a tárgyalásokat követően kerülne sor, és amelyen a lakosság végül elutasíthatná a tárgyalások eredményét, és az ország az EU-ban maradhatna.

Egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint a britek 48%-a támogatna egy második népszavazást, és csak 25% ellenzi. A felmérés szerint ráadásul ma már a britek 53-47 arányban a maradás mellett vannak.

A kampányba Soros György is beszállt (ebbe tényleg), Best for Britain nevű szervezetei a képviselőket próbálják meggyőzni arról, hogy támogassanak egy újabb népszavazást, emellett kültéri és újsághirdetésekben kampányolnak az ügy mellett.

A mindkét nagy pártot feszítő kérdés kapcsán egyelőre a miniszterelnök tud inkább rendet tartani pártjában és frakciójában, mint a kilépésről szóló referendum eredménye mellett kitartó, de komoly belső ellenzékkel szembenéző munkáspárti Jeremy Corbyn, amint azt a közös piacban maradásról szóló parlamenti szavazás is megmutatta.

(Guardian, BBC // címoldali kép: Marmotuca flickr)