Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha veszít a válogatott, az angolok verik a nőket (akkor is, ha nyer)

Ez a cikk több mint 5 éves.

Drámian megugranak a focivébé ideje alatt a családon belüli erőszak mutatói Angliában, figyelmeztetnek Cambridge és Petersborough megye családon belüli erőszakkal és szexuális bántalmazással foglalkozó és közegészségügyi szervezetei. A két szervezet együttműködésben dolgozik, hogy a világbajnokság ideje alatt felhívják a figyelmet ezekre az elkeserítő jelenségekre.

Dr. Stuart Kirby, a Lancasteri Egyetem kriminológusa, maga is nyugalmazott rendőrtiszt, kollégáival 2014-ben megvizsgálta a családon belüli erőszak eseteivel foglalkozó rendőrségi jelentéseket a 2002-es, 2006-os és 2010-es focivébék ideje alatt.

A jelentések alapján arra a következtetésre jutott, hogy azokon a napokon, amikor az angol válogatott játszott és veszített, a családon belüli erőszak esetei 38 százalékkal megugrottak.

Nem sokkal jobb a helyzet akkor sem, ha történetesen nyernek a háromoroszlánosok: a győztes meccsek után is nő a bántalmazások száma, mégpedig 26 százalékkal az átlaghoz képest. A kutatók azt is vizsgálták, hogy növekszik-e az esetek száma idővel, így további nyomasztó adatok is napvilágot láttak: míg a 2002-es tornán 64 volt a bejelentett bántalmazások száma, a 2010-esre ugyanez 99-re nőtt.

A helyi kutatás rímel az országos jelenségekre: a jelzettől független országos kutatások  27,7 százalékos, illetve 31,5 százalékos növekedést mutatnak a családon belüli erőszak jelentett eseteinél a 2010-es vébé alatti angol mérkőzések idején.

A kutatók kiemelték, hogy

„Bár nehéz lenne azt állítani, hogy a torna önmagában okozója a jelenségnek, a nagynevű megmérettetés besűríti a rizikófaktorokat egy rövid, átmeneti időszakra, és ilyenkor a maszkulinitás, a rivalizálás és az agresszió intenzívebbé válik ilyenkor.”

További aggodalmakra ad okot, hogy a családon belüli erőszakot – jellegénél fogva – viszonylag ritkán jelentik az érintettek a hatóságoknak, emiatt félő, hogy ezek a számok a valóságban inkább magasabbak lehetnek, ezeket egyelőre csak becsülni tudják.

Angliában a nők elleni erőszak visszaszorításával foglalkozó White Ribbon Campaign (Fehér Szalag Kampány) kiemelten követi a világbajnokság alatti bántalmazásos eseteket, és médiakampányban igyekszik felhívni a figyelmet ezekre a felkavaró jelenségekre.

Ha ön is tapasztal családjában, vagy környezetében családon belüli bántalmazást, vagy gyanakszik rá, kérjük forduljon segítségért, az alábbi szervezetek akár anonim módon is foglalkoznak bajbajutottak megsegítésével:

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület

Honlap: www.nane.hu, ingyenesen hívható telefonszám: 06-80-505-101 (MINDEN HÉTKÖZNAP ESTE (SZERDA SZÜNNAP) 18 ÉS 22 ÓRA KÖZÖTT)

PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata

Telefon: 06-70-252-5254 szerdánként 16 -18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig hívható.
E-mailen: [email protected]

OKIT – Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Telefon: 06 80 20 55 20, minden nap 24 órán keresztül hívható.

Rendőrség, mentőszolgálat

Telefon: 112