Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tóth Bertalan lett az MSZP új elnöke

Ez a cikk több mint 5 éves.

A vasárnap tisztújító kongresszuson az MSZP döntött arról, ki lesz a párt elnöke, miután a súlyos választási kudarc után Molnár Gyula lemondott vezetői tisztségéről. Tóth Bertalan 54 százalékkal nyert, Mesterházy Attilára 46 százalék szavazott.

Eleinte három jelölt indult a elnöki posztért, a párt négy évvel ezelőtti miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila, az MSZP elmúlt négy évének frakcióvezetője, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes. Kunhalmi három nappal a tisztújító kongresszus előtt visszalépett, döntésére részletes indokot nem adott, azonban egyik megmaradt jelöltet sem támogatta.

A szavazás eredményét eredetileg vasárnap 13:30-ra ígérték, ehhez képest jelentős csúszással jelentették be a kongresszus döntését, helyszíni tudósítónk szerint még percekkel a bejelentés előtt is ki-be rohangáltak a teremből olyan prominens szocialisták, mint Molnár Zsolt, Baja Ferenc, Tóbiás József és Kunhalmi Ágnes. Az elnökön kívül megválasztották az elnökhelyettest is, aki Szakács László lett, vele szemben Ujhelyi István maradt alul. Az alelnökök Szanyi Tibor, Hegyi Gyula és Komjáthi Imre lettek. Bangóné Borbély Ildikó nem szerzett alelnöki posztot.

A kongresszust megelőzően se Tóth, se Mesterházy nem állt elő világos programmal, Mesterházy szerint a terrorizmusellenességre, a bevándorlásra és a külső határok védelmére kell koncentrálni, valamint a párt médiában való megjelenésén kell javítani, hogy többekhez eljusson a szocialisták üzenete. Tóth az MSZP helyi közösségeiben való erősebb jelenlétet szeretné fejleszteni, mint oldalán írta: „A feladat adott; vidéken építkeznünk kell, nincs mese!”

Talán majd most kikristályosodik az MSZP új elnökének programja, ha már ez eddig nem történt meg. A frissen megválasztott elnök beszédét élő adásban közvetítjük: