Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 2014-es és a 2018-as vereség közül választhat magának jövőt az MSZP tagsága vasárnap

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap tart elnökválasztást az MSZP, a megújulás a kudarcok levonása jegyében az egyik jelölt a párt 4 évvel ezelőtti miniszterelnök-jelöltje, akivel az akkori ellenzéki kormányváltó-összefogás, egy másfél éves összefogás-játék után Fidesz-kétharmadot ért el. A ring másik sarkában a párt elmúlt 4 évének frakcióvezetője van, akit lényegében senki se ismer az országban, a rosszízű pletykák szerint még a párt tagjai sem.

De persze ennél a felszínes elemzésnél rosszabb a helyzet. Ugyanis Tóth Bertalan, a párt frakcióvezetője, valójában Puch László strómanja. Annak a Puch Lászlónak, aki az ország egyik legfontosabb oligarchája, aki Simicskával együtt nyomta még 2010 előtt a 70-30-as korrupciós ipart, aki jelenleg a Népszavának a tulaja, amely költségvetésének nagy részét az állami hirdetések teszik ki. De Tóth mögött ott van még Molnár Zsolt, is az MSZP régi-új budapesti elnöke, akinek fideszes kapcsolatairól megannyi pletyka kering, és aki hozzájárult a párt miniszterelnök-jelöltjének, Botka Lászlónak a tavalyi megbuktatásához.

Velük szemben indul az a Mesterházy Attila, aki Bajnai Gordont buktatta meg annak idején, még azon az áron is, hogy 2014-ben emiatt kétharmadot szerzett a Fidesz. Persze ilyen a politika, ezt a csatát is le kellett játszani, amit végül Mesterházy megnyert. De azért itt szólnak rosszmájú pletykák arról, hogy Mesterházy nem nyerte volna meg ezt a csatát a Fidesz segítsége nélkül.

De tekintsünk is el ettől, hiszen bizonyára mindkét jelölt fel tudja vázolni azt a programot, ami kirántja a bajból a szocialistákat, és végre baloldali irányba állítja a hajót. Meséljen erről elöszőr maga Mesterházy Attila:

Mesterházy: Az Eubarométer felmérése azt mondja a magyar állampolgárok szerint az európai parlamenti választásoknak három dologról kell szólnia. Terrorizmusellenesség, bevándorlás, külső határok védelme.
Rónai Egon: Az megvan már, hogy ha pártelnök lesz ezekre mit mond?
Mesterházy: Ööö, igen van elképzelésem, hogy mit kellene ezekkel kezdeni.
Rónai Egon: Mit?
Mesterházy: Hát majd akkor, hogy ha úgy alakul, elmondom.

Világos, mint a vakablak. Kutya lennék, ha nem szavaznék erre a tiszta programra. Szerencsére Mesterházy kisegít egy másik videóban is, ahol arról beszél, hogy mi a programja. Szervezeti megújulás, politikai-tartalmi és kommunikációs megújulás. Persze ezen a bullshiten kívül az ég egy adta világon nem mond semmit, hogy ez mit jelenthet a konkrétumok szintjén.

Jegyezzük meg, ez még mindig sokkal jobb, mint a Tóth Bertalan oldalán olvasható teljes semmitmondások. Pár idézet:

„A túlközpontosított működés helyett újra kell kezdenünk az alulról történő építkezést. Erőforrásainkat a helyi közösségek fenntartására, erősítésére, bővítésére és közösségeink hálózatba szervezésére kell felhasználnunk.”

Vagy:

„Örülök annak, hogy látom a tüzet a szemekben, érzékelem a tenni akarást, Ez az, ami reményt ad, ez az amire építeni lehet, ez az, amiért érdemes dolgozni. Dolgozzunk együtt!”

esetleg:

„A feladat adott; vidéken építkeznünk kell, nincs mese!”

Lehet új nyaralója lesz Tóth Bertalannak?

Tehát vasárnap elnököt választ az MSZP két olyan ember közül, akik fölött ott lebeg a gyanú a Fidesszel való együttműködésre, és akik lényegében egy kukkot se tudnak mondani arról, hogy milyen politikát és hogyan is kéne csinálnia a pártnak amit vezetnének.

Mindenfajta elemzés nélkül, így a cikk végén csak sok sikert szeretnék kívánni az MSZP tagjainak a választáshoz! Nem lesz könnyű.