Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Váratlanul komoly ingatlantulajdonos lett Lázár Jánosból

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több új információt is tartalmaz Lázár János legfrissebb, a tegnapi napon kelt vagyonnyilatkozata, amely a korábbiakhoz képest egészen más fénytörésben láttatja a fideszes exminiszter üzletemberi tevékenységét.

Újonnan vett 5-ös BMW-je mellett fontos eleme az új listának az, hogy Lázár – ha ez egyáltalán lehetséges – még szorosabbra fűzte viszonyát a batidai vadászkastéllyal (amelyről itt írtunk bővebben). Áprilisban ugyanis 8,1 százalékban tulajdonrészt vásárolt a vadászkastélyt építő cégben, a Grosswiese Befektetési Zrt.-ben, amely több mint százmillió forintos költséggel húzta fel az impozáns épületegyüttest. A birtokot Lázár János édesanyjának földjei ölelik körül, a szomszédban pedig magának a képviselőnek, illetve kiskorú fiainak az ingatlanjai helyezkednek el, de a volt miniszter mindig kategorikusan tagadta azt, hogy saját tulajdonrésze lenne a vadászházban.

A kastélyról – amelynek lehetséges megnevezései közül Lázár az eufemisztikus „vadászház” nevet preferálja –  a Magyar Narancs írta meg, hogy a kastély papíron Kulik Jenő hódmezővásárhelyi ügyvédé volt, ő 2015-ben vette meg a területet egy vadásztársaságtól.

Az Átlátszónak nyilatkozva Lázár azt mondta még 2016-ban, hogy nincs köze a vadászkastélyhoz, a megépítéséről akkor hallott, amikor az építtető tájékoztatta őt, mivel a telek szomszédságában „mintegy 45 hektáros területen erdőgazdálkodást folytat”.

A másik kardinális újdonság a vagyonnyilatkozatban az, hogy Lázár Jánosnak 10 százalékos részesedése lett a Divatcsarnok Projekt Zrt.-ben, amely az Andrássy út emblematikus áruházát birtokolja. Ezzel pedig a képviselő a 87 éves Max Turnauerrel, Bécs – amely város jövőjének amúgy Lázár nem prognosztizált fényes jövőt – egyik leggazdagabb iparmágnásával és ingatlantulajdonosával lépett üzleti partnerségre.

Az Index arra hívja fel a figyelmet: azzal, hogy Lázár és az osztrák magánszemélyek által képviselt Divatcsarnok Zrt. egymás tenyerébe csaptak, ideális helyzet állt elő ahhoz, hogy Lázár János vagyona ne egy csapásra ugorjon nagyot, de a következő években akár szépen gyarapodjon: hiszen a hitelből vett ingatlant birtokló projektcégnek ma még vélhetően nincs nagy értéke, de ha az ingatlant a piacon szokásos 5-7 százalékos hozammal lehet hasznosítani, akkor a 4 milliárdos ingatlan 2-300 millió forintos éves jövedelmet hozhat a cégnek, amelyből 10 százalék Lázárt illetheti.

(via Index) // Címoldali kép: MTI Fotó, Kelemen Zoltán Gergely